Vejr

Ikke kun byger - vindstød af stormende kuling til dele af landet

Slår man paraplyen op i en af dagens regnbyger, skal der holdes godt fast i den. Der er nemlig risiko for kraftige vindstød. Anders Debel Hansen / Scanpix

Kraftige 'sommervindstød' kan i dag ramme dele af landet, og det vil generelt være blæsende med spredte byger.

Selvom solen viser sig i glimt mellem de drivende skyer med en varmende stråle, er vejret knap så sommerligt i øjeblikket med adskillige skybrud i går og risiko for kraftige regnskyl igen i dag.

Og ikke nok med det, så er det også ganske blæsende i dag, og der er risiko for vindstød af hård til stormende kuling hen over landet.

Vindstødene vil især forekomme i forbindelse med byger, som bevæger sig hen over landet fra sydvest mod nordøst, og mens bygerne vil være kraftigst i den nordlige halvdel af landet, vil de kraftigste vindstød kunne ramme det centrale og sydlige Jylland, Fyn, Sjælland, Lolland og Falster.

Mulige vindstød klokken 14 fredag eftermiddag. De farvede felter viser vinden oppe i skyerne, og det er vinden heroppe, som kortvarigt kan slå ned som som vindstød. Dermed viser farverne den mulige styrke på de kraftigste vindstød.

Blæsten kulminerer i løbet af eftermiddagen og vil derefter langsomt aftage i løbet af aftenen.

Vindstød af hård til stormende kuling vil opleves som relativt kraftige om sommeren, hvor vi dels har masser af blade på træerne og ofte har løse og lette genstande som havemøbler og trampoliner ude i haverne .

Vinden kommer oppe fra skyerne

I dag blæser det en jævn til hård vind fra sydvest i ti meters højde, hvor man normalt måler vinden.

Oppe i niveau med skyerne er vindstyrkerne imidlertid oppe på en hård til stormende kuling, som det fremgår af kortet her over.

Inddelingen af vindstyrker i Danmark

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Og når regnen falder ned fra en bygesky, vil den kunne trække noget luft med fra skyen og helt ned til jorden. Da den faldende luft i bygen bevæger sig med samme hastighed som oppe i skyerne, vil vi opleve det som en pludseligt opfriskende vind - et vindstød.

Derfor oplever vi også typisk de kraftigste vindstød i forbindelse med netop byger.