Spansk hedebølge tæt på at slå europæisk varmerekord

Den nuværende varmerekord er 40 år gammel, men den kan stå for fald.

Den helt ekstreme hedebølge, der torsdag kulminerer i det sydlige Spanien, kan gå hen at give de højeste temperaturer nogensinde målt i Europa.

Med udsigt til temperaturer mellem 47 og 48 graders varme torsdag eftermiddag, så kan den spanske varmerekord på 47,2 grader stå for fald. Derudover er de forventede temperaturer så høje, at også den europæiske rekord kan blive opdateret.

Spansk rekord bliver antageligt slået i dag

Allerede onsdag blev der i Granada målt 45,7 graders varme, og torsdag ventes varmen fra Sahara at kulminere hen over det sydlige Spanien med temperaturer, der kan nå én eller to grader højere op.

Dermed er der meget, som tyder på, at den 13 år gamle spanske varmerekord kan blive overgået. Varmerekorden blev målt i Murcia i det sydvestlige Spanien den 4. juli 1994.

Europæisk varmerekord kan blive slået

Kommer temperaturen  over de 47 grader, træder den ekstreme spanske varme ind i den absolutte top over de allerhøjeste temperaturer målt i Europa gennem tiderne. Måske kan man i Sydspanien lokalt nå de 48,0 grader, som man havde i Athen den 10. juli 1977, hvilket er Europas absolutte varmerekord.   

Dansk varmekord er vand ved siden af spansk varme

Den danske varmerekord blegner ved siden af de helt ekstreme varmegrader, man kan nå Middelhavslandene.

Den højeste temperatur nogensinde registreret i Danmark er 36,4 grader, som danskerne svedte i, da alle tiders hedebølge ramte landet den 10. august 1975.