Vejr

Se kortet: Så varmt er badevandet hos dig

Dansk badevejr, når det er bedst. Arkiv. Lars Rasborg / Scanpix Denmark

På nogle dage kan der være stor forskel på badevandstemperaturen. Læs her hvorfor det er vinden, der står bag.

Fakta om badevandet

TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje har siden 1996 hver dag i skolernes sommerferie målt badevandstemperaturerne ved en lang række danske strande.

Badevandstemperaturerne måles kl. 12.00 på én meters dybde.

Det kaldes en badedag, når gennemsnittet af alle temperaturmålinger er mindst 19,0 grader.

2006 er den sommer, som med 43 badedage, har haft flest af slagsen. Andenpladsen indtages af 2014.

Den højeste middeltemperatur blev målt til 23,3 grader den 10. august 1997.

Hestehovedet Strand på Lolland er rekordholder i varmt badevand. Her er der tre gange målt temperaturer på hele 27 grader. 

Sæsonen for TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje har været igang i over en måned, og vi har stadigvæk den første officielle badedag til gode.

En officiel badedag er, når gennemsnittet af badevandstemperaturerne kommer over 19 grader. Så med en gennemsnitstemperatur på 17,2 grader er der et stykke vej op til den officielle badedag.

Kort over badevandstemperaturerne i dag søndag. Varmest er det på Hestehovedet Strand på Lolland, mens det er koldest i Frederikshavn.

I de seneste mange dage har der været store forskelle på badevandet i øst og vest. Nogle steder har man haft forskelle på helt op til otte grader samme dag.

Se badevandstemperaturerne nær dig i vores App, eller her på https://vejr.tv2.dk/strandvejret.

Hvorfor er det koldest her og varmest der?

Selvom det naturligvis er solen, der varmer vandet op, har vinden også en stor betydning, for hvor varmt vandet er. Af og til har vi store forskelle i badevandstemperaturerne hen over landet. Se blot i dag hvor der for eksempel er 17 grader i Løkken og 14 grader i Frederikshavn.

Der er dog en god forklaring på fænomenet.

Når der er pålandsvind, vil vinden skubbe det lune overfladevand ind mod kysten. Vinden 'skubber' på vandet i overfladen, og da det er overfladevandet, der er lunest, vil det så også være her det lune badevand ophobes.

Sådan bevæger vandet sig ved pålandsvind.

På kyster med fralandsvind fungerer det lige modsat. Her skubber vinden det lune overfladevand væk fra kysten. I forbindelse med at vandet skubbes væk, kommer der til at ’mangle’ vand. Det manglende vand bliver fyldt op af køligere bundvand, som bliver tvunget op mod overfladen.

Sådan bevæger vandet sig ved fralandsvind.

Sidste år fik vi den første badedag den 21. juli.