Vejr

For seks år siden: Historisk skybrud ramte København

Oversvømmede gader og mere end 100 mm regn: Skybruddet den 2. juli 2011 står stadigvæk som en historisk vejrbegivenhed i København

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

I løbet af eftermiddagen den skæbnesvangre lørdag udviklede der sig adskillige kraftige regn- og tordenbyger over det sydlige Sverige, og de drev langsomt ud over Øresund og ind over København.

På grund af særlige og uheldige atmosfæriske forhold gik bygerne stort set i stå over København med voldsomme regnmængder til følge.

Tredjestørste juliregnvejr og tredobbelt skybrud

Den største officielle regnmængde blev registreret i Botanisk Have midt i København, hvor man samlet set fik 135,4 mm.

Det er helt usædvanlige mængder regn her i Danmark, og skybruddet skriver sig da også ind i de danske vejrhistoriebøger som et af de kraftigste.

Det er den største døgnmængde af nedbør siden den 24. juli 1986 hvor der faldt 137,0 mm i Skørring på Falster. Desuden er de 135,4 mm regn den sjettehøjeste mængde nedbør på ét døgn der er målt her til lands.

Fremme igen i København den 2. juli 2011 faldt der nogle steder mere end 50 mm på blot 30 minutter, og derved var der tale om ‘tredobbelt skybrud’. Et skybrud er nemlig karakteriseret ved, at der falder mere end 15 mm på en halv time.

Skader for 4,88 milliarder kroner

Mange viadukter, gangtunneler og veje blev oversvømmet og talrige kældre og huse blev svært vandskadede den regnvåde eftermiddag og aften for fem år siden.

Trafikken brød flere steder helt sammen i hovedstadsområdet. En del af Amagermotorvejen blev lukket og det inderste af Helsingørmotorvejen ved Ryparken var også oversvømmet, mens mange gader og stræder i København blev forvandlet til veritable floder.

Da mange skinnestrækninger samtidig stod under vand, blev flere S-togslinier indstillet, og der skulle gå mange dage før, at trafiksituationen var nogenlunde normal igen i København og omegn.

Samlet set blev udgifterne som følge af skybruddet til 4,88 milliarder kroner 

Højeste 10-minuttersintensitet

Da regnen var mest intenst under juliskybruddet, faldt der på 10 minutter hele 31,2 mm i Ishøj sydvest for København, og det er den højeste registrerede 10-minuttersintensistet i Danmark. Samme sted faldt der også 63 mm regn på en halv time - altså firdobbelt skybrud!

Den højeste 1-minuttersintensitet indehaves dog af skybruddet sankthansaften i 2016, hvor der på ét minut faldt 5,4 mm regn.

At konsekvenserne alligevel var så meget større i København i 2011 skyldtes, at det samlet set regnede i længere tid hen over et asfalt- og betondækket byområde, hvor kloakkerne ikke var i stand til at lede de store regnmængder bort tilstrækkeligt hurtigt.