Vejr

54,0 grader: Rekord-varme rammer Iran

Det var temperaturer tæt på det mest ekstreme der er målt på kloden, der for tre dage siden måltes i Iran

De fleste danskere savner nok sommervarme og solskin, men de temperaturer der i torsdags blev målt over den sydøstlige del af Iran, er formentlig noget som langt de færreste mennesker nogensinde vil ønske sig at opleve.

Over den sydøstlige del af Iran, nåede temperaturen i torsdags op på svimlende 54,0 graders varme i byen Ahwaz.

Det er den højeste temperatur nogensinde målt i landet - den hidtidige rekord var 53,0 grader - og tangerer den højeste temperatur der nogensinde er målt i Asien.

Den 21. juli sidste år blev der i den kuwaitiske by Mitribah også målt præcis 54 grader, mens man dagen efter nåede 53,9 grader i den irakiske by Basrah.

Det er ikke mere end fire uger siden at der også blev sat ny varmerekord i Pakistan med 53,5 graders varme under den værste hedebølge i landets historie.

I flere dage har der ikke været megen vind og 'omrøring' i ørkenområderne nordvest for den Persiske Golf, og det har i dagevis - hjulpet på vej af den nådesløse sommersol - fået temperaturen til at stige til rekordhøjder.

Føltes som 61 grader

Ikke nok med at termometeret viste glohede 54 graders varme, så gav kombinationen af en smule fugt i luften et såkaldt 'hedeindeks' - eller en følt temperatur på ufattelige 61 grader - noget der er særdeles farligt at opholde sig i.

De seneste dage har 'køligere' luft bevæget sig ind over området og dermed har indbyggerne 'kun' svedt i temperaturer på mellem 45 og 48 graders varme.

Den højeste temperatur der er målt på jordkloden er 56,7 grader den 10. juli 1913 i Death Valley i Californien, USA.