Vejr

Torden og kraftig regn: Her væltede regnen ned i nat

Værst gik det for sig over Lolland og den sydvestlige del af Sjælland, hvor man var tæt på skybrud.

Kraftig regn og torden ramte sent i aftes og i nat dele af Danmark, da en linje med intense regn- og tordenbyger trak op over landet sydfra.

De første kraftige byger ramte Sønderjylland omkring kl. 22.00 onsdag aften og bredte sig derfra nordpå, mens et andet område med kraftige tordenbyger slog til over det østlige Lolland omkring midnat og fortsatte op over Sydvestsjælland.

Øverst kan du på radaranimationen fra kl. 22.00 onsdag aften til kl. 06.15 torsdag morgen se, hvordan regnen og tordenen ramte landet.

Flere steder blev der meldt om intens men relativ kortvarig regn, der dog har givet adskillige millimetre, men med meget store lokale udsving.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 millimeter regn over en periode på maksimalt seks timer.
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 millimeter regn over en periode på maksimalt 30 minutter.
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Værst på Lolland og Sydvestsjælland

Ifølge de officielle målinger gik det værst til i Korsør, hvor man på omkring tre timer fik hele 28,0 mm regn. 

Det er mere end to ugers regn på en normal juni set over landet som helhed.

Da regnen var kraftigst kom der intet mindre end 6,6 mm på bare fem minutter, mens man fik 12,9 mm regn på en halv time.

Det er lige under grænsen for skybrud, der går ved 15 mm på 30 minutter, men over grænsen for 'kraftig regn', som lyder på 24 mm på seks timer.

På Lolland melder en privat vejrstation i Maribo via dmi.dk om 21,4 mm regn på knap tre timer, men det kan ikke udelukkes, at der lokalt har optrådt skybrud, som ikke er blevet registreret.

Også en del regn i Jylland

Også op igennem Jylland har man fået en del regn. I Vamdrup vest for Kolding er der målt 17,6 mm, mens man i Herning har fået 19,2 mm regn hen over natten.

Til gengæld ser det ud til at blandt andet Roskilde Festivalen er blevet skånet for store mængder regn, hvor man kun har fået sporadiske mængder, mens det igen har regnet lidt mere i hovedstadsområdet.

Regnen og bygerne, stedvis med torden, fortsætter flere steder i løbet af torsdagen, men det er først fredag, at et mere udbredt regnvejr ser ud til at ramme landet. 

Både kraftig regn, skybrud og torden er muligt