Vejr

Tørvejr eller syndflod? Derfor svinger vejrudsigten i din vejr-app så ofte

TV 2 VEJRET forventer fra torsdag til lørdag flere omgange med intens regn over Danmark, men vejrudviklingen er usikker - og det er din vejr-app også.

På en fredelig tirsdag med solskin i det meste af landet er det måske svært at forestille sig, at der venter masser af regn både torsdag, fredag og lørdag.

Men det peger alle prognoser til stadighed på. Det som er usikkert er dog, præcis hvor den kraftigste regn rammer - og hvor megen regn der falder. Og det viser sig også i din TV 2 VEJR app.

Vejrudsigten i din app kommer direkte fra computeren

Vejrudsigten i din app kommer nemlig direkte fra vores computermodel, som flere gange i døgnet på baggrund af det nutidige og hidtige vejr beregner vejrudviklingen for tusindvis af byer verden over.

Når vejrsituationen er usikker, især hvad angår mængderne af regn, som det er tilfældet i de kommende dage, så kan computermodellen i løbet af bare en enkelt dag komme med mange forskellige bud på, hvordan vejret bliver på et specifikt tidspunkt lige præcis dér, hvor du bor.

Hent TV 2 VEJR app her - til iOS og Android

Det gør sig navnlig gældende i øjeblikket, hvor computermodellen det ene øjeblik kan vise 50 mm regn i din by, for lidt senere på dagen at mene, at der kun kommer 15 mm regn. 

Det kan give op mod 70 mm regn på blot et par dage Video: Danny Høgsholt

Prognose for Roskilde-regn svinger med 40 mm samme dag

Øverst her finder du et eksempel på sådanne forskelle i vejrudsigten for Roskilde tidligere på tirsdagen, og mon ikke årets festivalgæster håber på, at virkeligheden kommer tættere på udsigten fra i eftermiddags til højre end udsigten fra i morges til venstre?

De forskelligartede vejrudsigter for din by er ikke et udtryk for, at computermodellen tager fejl eller er 'helt hen i vejret', men de er et udtryk for, at der hersker stor usikkerhed i, hvor de kraftigste byger vil ramme.

To prognoser for regnvejr over landet mellem kl. 23.00 og midnat onsdag aften den 28. juni 2016. De to prognoser ser relativt ens ud med regn og byger i den sydlige og østlige del af landet - men det er detaljerne, som afgør hvad din vejr-app viser dig.

Vejrsituationen er den samme - men djævlen ligger i detaljen

Ovenstående vejrkort er to forskellige prognoser fra henholdvis tirsdag morgen (t.v.) og eftermiddag (t.h.) for nedbør mellem kl. 23.00 og midnat onsdag aften den 28. juni.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 millimeter regn over en periode på maksimalt seks timer.
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 millimeter regn over en periode på maksimalt 30 minutter.
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Overordnet set ser de to prognoser ret ens ud. De viser nemlig byger mod syd og øst i landet, men djævlen - og vejrudsigten på din TV 2 VEJR app for netop din by - ligger i detaljen.

For selvom vejrudviklingen for meteorologerne ser uændret ud, så kan vejrudsigten for din by svinge markant. 

Tag for eksempel udgangspunkt i Esbjerg. I den ene prognose skal der ikke falde en dråbe regn - i den anden kommer der 5-6 mm på én time. Og næste gang kan det være ændret én gang til.

Du får derfor den bedste vejrudsigt ved løbende at følge vejrudsigten på din vejrapp og sammenholde den med TV 2 VEJRETs vejrudsigter på TV 2, TV 2 NEWS og her i artiklerne på vejr.tv2.dk. 

Nedbørmængder er noget af det allersværeste af beregne, og svinger regnprognosen hyppigt i din vejrapp, så er det altså et udtryk for usikkerhed i vejrudviklingen - og ikke fordi vejr-app'en er 'helt ude i skoven'.