Vejr

Vildt uvejr: Skypumper, kæmpehagl og vindstød af orkanstyrke tæt på Danmark

Vindstød af orkanstyrke, hagl på størrelse med blommer og sågar en skypumpe var en del af det uvejr, som torsdag formiddag gik akkurat syd om Danmark.

Et voldsomt og stort område med tordenbyger passerede torsdag morgen og formiddag akkurat syd om Danmark.

I den sydlige del af landet fik man en overgang intenst regnvejr og nogle steder også lyn og torden, men den værste del af uvejret bevægede sig fra Nordsøen og ind over den tyske vadehavskyst ved Schleswig-Holstein og ned mod Hamburg.

Og det skal vi nok være meget glade for herhjemme, for det var et uvejr af en stærk kaliber, som torsdag formiddag slog til hos vores naboer lige syd for Grænsen.

På den tyske ø Helgoland i Tyske Bugt, kun 90 km fra Danmark, slog uvejret til omkring kl. 09.30 med hundredevis af lynnedslag og ekstremt kraftige vindstød.

Der blev målt vindstød på op til 34 m/s eller 122 km/t, hvilket er over grænsen for orkan, der går ved 32,5 m/s. Det er ikke hverdagskost, at et tordenuvejr på vore breddegrader indeholder så voldsomme vindstød.

Og som om det ikke var nok, så opstod der også en tornado-lignende skypumpe i farvandet meget tæt på øen.

Øens webkamera fangede akkurat skypumpen, som den passerede forbi øen, hvilket den tyske meteorolog Thilo Kühne nåede at opdage, og billedet ovenfor har han sendt til TV 2 VEJRET.

Uvejret ramte Hamburg sidst på formiddagen med intens regn og hagl på størrelse med blommer eller op til cirka 4 cm i diameter. Se billedet herunder. Også her blev der rapporteret om en mindre, tornadolignende skypumpe.