Vejr

Tårnhøjt UV-indeks over Danmark: Så hurtigt kan du blive solskoldet

Kombinationen af en højtstående sommersol og et tyndere ozonlag end gennemsnitligt er årsagen til, at UV-indekset lige nu er tårnhøjt.

Med masser af solskin og temperaturer op til hele 27 grader i dag, så er der mange gode grunde til at smide kludene og få lidt sol på kroppen.

Men der er også én rigtig god grund til at være ekstra påpasselig i solen i disse dage, hvad end du ligger på stranden, soler dig på terrassen eller for den sags skyld blot er på arbejde udendørs.

UV-indekset, som er målet for hvor stærk den farlige, ultraviolette stråling fra solen er, er nemlig tårnhøjt i disse dage og på nær det højeste niveau, som vi kan opleve herhjemme.

Du kan blive skoldet på 20 mintutter

Et UV-indeks på mellem 6,5 og 7,0 forventes over Danmark i eftermiddag, og dét betyder, at en dansker med helt almindelig hudtype kan blive solskoldet på bare 20-30 minutter, hvis man altså ikke har gjort noget for at beskytte sig.

UV-indeks

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af den skadelige ultraviolette stråling.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved Ækvator højst blive ca. 15, mens det i Danmark topper på ca. 7 i sommermånederne.

Derfor kan man med fordel søge skygge for middagssolen, tage let tøj og solhat eller kasket på - og smøre sig ind i rigeligt med solcreme med en høj faktor. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man beskytter sig mod solen, når UV-indekset er over 3. Og dén grænse kommer vi atter meget langt over i dag.

Mindre ozon og højtstående sommersol

Det er kombinationen af et tyndere ozonlag over Danmark end gennemsnitligt og så den højtstående sol her blot to dage fra sommersolhverv, som er årsagen til det meget høje UV-indeks.

Modsat hvad mange måske tror, så påvirker temperaturen ikke mængden af skadelige UV-stråler fra solen.

Derfor vil man fortsat skulle smøre sig med solcreme på den bare hud - også efter i dag, hvor temperaturerne falder drastisk og vejret bliver langt mindre sommerligt.