Vejr

Over 53 grader: Helt ekstrem hedebølge er rullet ind over Pakistan

Med temperaturer helt op til 53,5 grader har Pakistan de seneste uger oplevet en ekstrem hedebølge, der har tangeret alletiders varmerekord i landet

Pakistanerne lider under en af de værste hedebølger i landets historie, som i løbet af de seneste par uger er rullet ind over landet.

Temperaturer flere steder på over smeltede 50 graders varme har gjort livet ubehageligt for store dele af landet 189 millioner indbyggere.

For selvom man på de breddegrader er vant til stærk varme forud for monsunen, så er heden i år helt usædvanlig voldsom.

De højeste temperaturer har i dagevis ligget over 50 grader, og den 28. maj blev der i Turbat i den sydvestlige del af landet målt hele 53,5 grader, oplyser landets meteorologiske institut.

Det er en tangering af den varmerekord, som blev sat tilbage den 27. maj 2010 i Mohenjo Daro - og det er samtidig også den højeste temperatur nogensinde målt i Asien.

Turbat ligger i Balochistan-provinsen, som er præget af varmt ørkenklima, og derfor kan man her ikke se frem til den monsunregn, som vanligvis sætter ind i juni måned længere mod øst og nord i landet, og som vil gøre vejret mere udholdeligt på de kanter.

Den højeste temperatur officielt anerkendt på kloden er 56,7 grader fra Death Valley i ørkenen i Californien tilbage i 1913, men der hersker uenighed om hvorvidt denne temperaturmåling er pålidelig.

Andenpladsen i verdens højeste temperatur tilhører både Mitribah i Kuwait og Basra i Irak. 

Her blev der begge steder målt 54,0 grader henholdsvis den 21. juli og 22. juli i fjor, hvilket var nye varmerekorder for de to lande som helhed.