Vejr

Drøm eller mareridt? Her er de 10 allervarmeste sommerdage nogensinde

25 grader er fint for de fleste, 30 grader er for varmt for mange - men hvad med en dansk sommerdag med over 35 grader? Det er faktisk sket 10 gange.

Sommeren 2018 har været igang længe. Allerede den 19. april fik vi årets første sommerdag, og siden er de blot kommet på stribe.

Sommeren i år er på vej over i historiebøgerne som en af de varmeste, tørreste og solrigeste i vejrhistorien. 

Sommervarmen ser ud til at nå en kulmination onsdag, hvor temperaturen for første gang i 26 år kan nå 35 graders varme - og det er absolut ikke noget der sker tit.

Hvornår bliver varmen for meget?

Men der er forskellige tærskler for os danskere for, hvornår vi synes, sommervarmen er dejlig og behagelig, og hvornår det hele bliver for meget af det gode.

Når vi når over 25 grader, så har vi det, som meteorologisk set herhjemme kaldes en sommerdag. I Norge og Sverige kaldes det sågar en 'højsommerdag', mens nordmændene og vi på TV 2 VEJRET benævner det en tropedag, når vi kommer over 30 grader.

Det sker typisk et par dage om året i de varmeste dele af landet.

Meteorologisk sommerdag

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når over 25,0 grader.

På TV 2 VEJRET benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 30,0 grader.

Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.

Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Men hvad ville du sige til temperaturer over 35 grader i Danmark? Det lyder måske til at være alt for meget af det gode - og det er det nok også for mange - men det er faktisk sket, og det kan ske igen onsdag.

35 grader sidste gang i 1992

Hele 10 gange de seneste 144 år, hvor man har målt vejret i Danmark, har temperaturen et eller flere steder i landet været over 35 grader.

Derudover blev der målt 35,0 grader i starten af juli 1883.

Og selvom vi har haft nogle varme somre også inden for de senere år, så er det faktisk 26 år siden, at vi sidst har krydset de sjældne 35 grader på termometret.

Herunder har vi samlet en tidslinje, der viser de 10 varmeste danske sommerdage fra 1870'erne og frem til i dag. Husker du nogle af dem?

Danmarks 10 varmeste sommerdage - nogensinde

 1. 1875

  1. 35,7 grader i Herning

   Den 7. august 1875 er en varm dag. Så varm, at der skulle gå hele 36 år, før det skulle blive ligeså varmt igen. I Herning måles temperaturen af observatør Gartner Østergaard om eftermiddagen til hele 35,7 grader - og dagen er den dag i dag den tredje varmeste sommerdag i dansk vejrhistorie. Andre steder når man også over 30 grader. Blandt andet i Broager i Sønderjylland (som på daværende tidspunkt dog var under tysk herredømme), hvor termometeret viser 32,7 grader.

 2. 1911

  1. 35,8 grader i Slagelse

   Den 13. august 1911 sættes der ny varmerekord i Danmark - en rekord, som skulle vise sig at stå helt for sig selv de næste 65 år. I Slagelse når temperaturen helt op på 35,8 grader og slår dermed den gamle rekord fra 1875 med et mulehår. På denne meget varme dag når temperaturen flere steder - og især på Øerne - op på et meget højt niveau. I Faksinge på Sjælland måltes 34,2 grader og nær Tissø på Vestsjælland ramte man 33,1 grader. Jyderne kunne dog også være med med op til 32,8 grader i Viborg. Dagen er den dag i dag den næstvarmeste sommerdag i dansk vejrhistorie.

 3. 1925

  1. 35,1 grader i Klosterhede Plantage

   Den 22. juli 1925 blev der sat ny varmerekord for juli med op til 35,1 grader i Klosterhede Plantage i Vestjylland. Rekorden skulle få lov til at stå i 16 år - og dagen er den dag i dag på en tredelt ottendeplads over de varmeste danske sommerdage.

 4. 1941

  1. 35,3 grader på Mors

   Da en bastant hedebølge ruller ind over Danmark i juli 1941, får vi flere dage i træk med helt usædvanligt varmt sommervejr. Den 10. juli måles i Erslev på Mors 35,3 grader, hvilket blev ny varmerekord for juli, der stadig står den dag i dag. Det var dog ekstremt varmt rigtig mange steder i landet. I Tønder nåede man op på 35,0 grader samme dag, mens man et par dage forinden - den 8. juli - havde været oppe på 34,0 grader i Tylstrup i Nordjylland. Dagen deler med den 12. juli samme år sjettepladsen over de varmeste danske sommerdage.

  2. 35,3 grader ved Herning

   Blot to dage efter de rekordhøje 35,3 grader på Mors nåede hedebølgen et tilsvarende højdepunkt i Studsgaard ved Herning, hvor man målte den samme temperatur. Hedebølgen var dog dermed ikke slut, men fortsatte endnu nogle dage. Den 13. juli måltes på Fanø 35,0 grader. Dagen deler med den 10. juli samme år sjettepladsen over de varmeste danske sommerdage.

 5. 1947

  1. 35,5 grader i Hillerød

   Det er typisk i juli og august, at de værste hedebølger rammer - og kun én gang i dansk vejrhistorie har temperaturen været over 35 grader i juni. Det skete den 29. juni 1947, hvor man i Hillerød målte 35,5 grader, hvilket er den eksisterende varmerekord for årets første sommermåned. I landsbyen Rens tæt på Grænsen viste termometret samme dag 35,1 grader, mens man i Tønder ikke langt derfra havde 34,8 grader. Den 29. juni 1947 står den dag i dag som den femtevarmeste sommerdag i dansk vejrhistorie.

 6. 1948

  1. 35,1 grader i Klosterhede Plantage

   I slutningen af juli og begyndelsen af august 1948 oplevede Danmark endnu en ganske usædvanlig hedebølge med temperaturer mellem 28 og 35 grader, der varede en uges tid. Den 31. juli nåede man i Klosterhede Plantage igen op på de 35,1 grader, som man målte 23 år tidligere. Dermed indtager dagen en tredelt ottendeplads over de varmeste danske sommerdage.

  2. 35,6 grader i Vorbasse

   August 1948 lægger også ekstremt varmt fra land med temperaturer helt op til 35,6 grader i Vorbasse ikke så langt fra Billund. Dagen kommer dermed ind på en fjerdeplads over de varmeste danske sommerdage i vejrhistorien. I Højager lidt syd for Ribe måltes samme dag 34,6 grader, mens man i landsbyen Rens tæt på Grænsen havde 34,5 grader.

 7. 1975

  1. 36,4 grader i Holstebro

   Ingen over og ingen ved siden af. Sådan er det med den 10. august 1975, når det kommer til ekstrem dansk sommervarme. Dagen står den dag i dag som den varmeste dag nogensinde målt i Danmark med op til 36,4 grader i Holstebro i Vestjylland. I næsten hele landet nåede temperaturen dén dag op mellem 30 og 36 grader - selv på Læsø og Anholt midt i Kattegat måltes 32 grader. Den efterfølgende nat blev en af de hedeste i dansk vejrhistorie med temperaturer flere steder over 20 grader natten igennem. 

 8. 1992

  1. 35,1 grader på Bornholm

   Sidste gang, vi var over 35 grader på dansk grund, var tilbage i 1992, da man på Bornholm fik en særdeles varm dag. 35,1 grader viste termometeret om eftermiddagen i Klemensker midt på solskinsøen, og dagen sniger sig dermed akkurat ind i det fine selskab over de 10 varmeste, danske sommerdage. Dagen er ligeledes den varmeste sommerdag nogensinde målt på Borholm.