Jævnet med jorden af ekstrem tornado: Nu har de bygget byen op fra bunden

Den 4. maj 2007 blev Greensburg ramt af en voldsom tornado. 10 år efter har byen rejst sig og er nu en af USAs mest klimavenlige byer.

Den 4. maj 2007 blev Greensburg ramt af en voldsom EF5-tornado. Den kraftigste på skalaen. 

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Den danske tornadojæger, Kai-Asle Sønstabø, så det hele ske på afstand. Han og hans ligesindede så tornadoen i mørket syd for Greensburg og var nogle af dem, som var med til at rydde vejen for elmaster, tagplader, væltede træer og andet vraggods, således at blandt andet udrykningskøretøjer kunne komme frem.

95% af byen blev jævnet med jorden, på et kort øjeblik. De sidste 5% var stærkt beskadiget og ubeboelig. Tornadoen ramte byen direkte - og med en styrke, som er svær at forestille sig.

Kun byens fodersilo og trapperne  til dét, der engang var byens kirke, er så godt som det eneste af det oprindelige Greensburg, som står tilbage. Byen blev grundlagt i 1885.

Da tornadoen ramte i aftenmørket den 4. maj 2007, fik indbyggerne i byen mere end 20 minutters varsel før tornadoen ankom, hvilket er uhørt længe.

Greensburg, Kansas, USA
Greensburg, Kansas, USA Foto: TV 2

Normalt udsendes tornadovarsler kun 8-10 minutter før, at uvejret rammer. Det er en stærkt medvirkende faktor til, at kun 10 mennesker omkom ud af byens dengang 1.400 indbyggere. Dystre estimater går på, at helt op mod 240 havde mistet livet, hvis tornadovarslerne ikke havde været der.

I dag er byen genopbygget fra bunden med miljø og klima for øje. Det er verdens eneste by, hvor alle gadelamper lyser 100% med LED. Vindmøller dækker mere end 100% af byens energibehov og solceller giver mange steder varmt vand.

Greensburg få dage efter tornadoen i maj 2007 (tv.) og så igen i 2013 (th.)
Greensburg få dage efter tornadoen i maj 2007 (tv.) og så igen i 2013 (th.) Foto: FEMA

Fra nær og fjern kommer myndigheds-folk for at se, hvordan man opbygger ’grønne byer’, som tidligere har været ramt at katastrofer. Især flere af de asiatiske lande er interesserede i Greensburg.

Bagsiden af den nybyggede by er, at den nu er dyr at bo i. Før kostede et gennemsnitligt hus i byen cirka 60.000 $. I dag er prisen nærmere 150.000 $. I dag huser byen derfor kun knap 900 indbyggere.