Vejr

Kraftige regn- og tordenbyger har ramt Jylland: Her er der faldet mest

For første gang i år har kraftige regn- og tordenbyger bevæget sig op over dele af landet

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Lørdag har både været sommerlig med temperaturer på op til 20,6 graders varme, men også kraftige byger har præget vejr-dagsordenen.

Siden først på eftermiddagen er store områder med regn- og tordenbyger trukket op over Jylland fra syd, og det har både givet anledning til lynnedslag, lokalt store mængder regn, samt hagl flere steder.

Der er ikke officielt registreret skybrud, men private vejrstationer antyder at der har været høj intensitet flere steder.

I Toftlund i Sønderjylland, er der faldet omkring 15 mm regn på 10 minutter, og det er nok til at klassificere nedbøren som værende af skybrudsintensitet. Samlet set er der faldet over 30 mm, og ifølge nogle af TV 2 VEJRET's seere, er der faldet helt op mod 50 mm regn i Løgumkloster - også i det sydlige Jylland.

I aftenens løb kan der fortsat være kraftige byger - især i Jylland, men stedvis også længere mod øst. Intensiteten af bygerne vil dog aftage, så der fra sidst på aftenen formentlig ikke vil kunne komme skybrud nogle steder.