Rammes af over 1200 tornadoer hvert år: Her er 'Tornado Alley'

Intet sted på kloden er forholdene for dannelsen af tornadoer større end i det centrale USA - i området bedre kendt under navnet 'Tornado Alley'

Når TV 2 VEJRET fra på tirsdag den 9. maj og godt to uger frem tager på tornadojagt, så er det ikke et tilfældigt sted på kloden, at jagten på noget af verdens vildeste vejr sættes ind.

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

For intet sted på kloden har man så gunstige forhold for dannelsen af tornadoer, som man har i det centrale USA - fra Texas i syd til South Dakota mod nord.

Kombinationen af varm og fugtig luft fra Den Mexicanske Golf, som møder den tørre ørkenluft fra Mexico og ikke mindst den iskolde og tørre luft fra Rocky Mountains, er den helt rette til at skabe de imponerende tordenbyger kaldet 'superceller', som kan indeholde tornadoer.

Især i foråret og forsommeren, fra april til juni, er vejrforholdene særligt gode for de kæmpemæssige uvejr, og derfor er det også hér, at der er tornado-sæson i USA.

På årsbasis rammes USA er over 1200 tornadoer. Helt præcis 1253 tornadoer oplevede man i hele USA i gennemsnit fra 1991 til 2010.

Området med gult - fra Texas i syd til South Dakota i nord - er Tornado Alley
Området med gult - fra Texas i syd til South Dakota i nord - er Tornado Alley Foto: TV 2 VEJRET

Langt de fleste af disse opstår i 'Tornado Alley', men også i det sydøstlige USA stifter man ofte bekendtskab med de voldsomme uvejr, mens superceller og tornadoer kun i sjældne tilfælde opstår i og vest for Rocky Mountains.

TV 2 VEJRETs tornadojagt begynder den 9. maj og varer til og med den 23. maj - og hver aften og nat kan du følge direkte med fra forruden af tornadojægernes bil. 

Fra den 9,-23. maj kan du hver dag, aften og nat følge med tornadojægerne rundt i USA Video: Danny Høgsholt