Kraftige byger og svage vinde: Vi har det perfekte skypumpevejr

En særlig kombination af kraftige byger og svage, stedvis skiftende vinde, giver optimale betingelser for skypumper flere steder i Danmark i dag.

Efter endnu en kold morgen med ned til -4 grader i det centrale Jylland, kan vi se frem til en dag med byger, som stedvis kan være kraftige og med torden.

Og ikke nok med, at bygerne kan blive kraftige - der kan også opstå de spektakulære skypumper på grund af helt særlige vejrforhold.

Især nær kysterne i det østlige og sydøstlige Jylland og på Fyn og Sydsjælland kan man være heldig at se skypumper, og sandsynligheden er størst i eftermiddag.

Skypumpe nær Ugerløse den 29. juli 2016
Skypumpe nær Ugerløse den 29. juli 2016 Foto: Mathias Paulsen / Privatfoto

Svage og skiftende vinde er gode for skypumper

Mens vi i går havde både blæst og byger, vil vinden i dag være langt svagere, og der vil være tendens til svage søbriser ved flere kyster i den centrale og sydlige del af landet.

Med generelt svage vinde og søbriser, vil vinden flere steder være skiftende, og der vil blive dannet små hvirvler.

Når der samtidig er byger i luften, kan de hvirvler blive forstærket i en byge, så der opstår den karakteristiske roterende og tragtformede sky, vi kender som en skypumpe.

Sandsynligheden for at se skypumper er størst i det østlige og sydøstlige Jylland, omkring Fyn og det sydøstlige og sydlige Sjælland samt Lolland og Falster. Her vil der nemlig både kunne være byger og de rette vindforhold.
Sandsynligheden for at se skypumper er størst i det østlige og sydøstlige Jylland, omkring Fyn og det sydøstlige og sydlige Sjælland samt Lolland og Falster. Her vil der nemlig både kunne være byger og de rette vindforhold. Foto: TV 2 VEJRET

Sandsynligheden for at se en skypumpe er størst nær kysterne i det østlige og sydøstlige Jylland og omkring Fyn og det sydøstlige og sydlige Sjælland samt Lolland og Falster, for her har prognoserne flest byger, og her har vi de bedste vindforhold.

Hold øje med bunden af de mørke skyer, som især vil dannes i eftermiddag. Nogle af dem vil kunne få en tragtform, der peger nedad, og enkelte vil kunne danne en skypumpe, der strækker sig hele vejen fra jorden eller havet og op til skyen.

Skypumpe ved Skive den 23. juli 2016.
Skypumpe ved Skive den 23. juli 2016. Foto: Catja K. / Seerfoto

Skypumper er oftest fredsommelige

Skypumper er for det meste fredelige herhjemme, og anretter kun i sjældne tilfælde skade. Tilbage i april i fjor rev en skypumpe dog en ladeport af ved en gård nær Bellinge på Fyn

Er du heldig at se en skypumpe på himlen i dag, må du meget gerne sende billeder til os på vores upload.