Sæt dig på forreste række - og kom med TV 2 VEJRET på tornadojagt

TV 2 VEJRET tager på jagt efter noget af klodens vildeste vejr - og du kan komme helt med på forreste række

Nu kan du komme med på tornadojagt i USA - og du kommer til at sidde med helt på forreste række, når jagten sættes ind på kæmpehagl, spektakulære lyn og tornadoer.

Det er TV 2 VEJRETs helt egen Danny Høgsholt, der sammen med Danmarks mest erfarne tornadojæger, Kai-Asle Sønstabø, drager til Tornado Alley i det centrale USA i jagten på noget af klodens vildeste vejr.

Og det er ikke tilfældigt, at tornadojægerne tager afsted lige nu. Foråret er årstiden for tornadoer - og det er to erfarne folk, som aften efter aften her midt i maj tager på tornadojagt.

- Min baggrund som meteorolog kombineret med Kai-Asles store erfaring og viden om forholdene i Midt-Vesten er naturligvis en stor fordel, når man fra dag til dag skal jagte uvejr, der kan dannes i et område som er større end Spanien, Frankrig og Tyskland til sammen," siger Danny Høgsholt.

TV 2 VEJRETs Danny Høgsholt sidder klar i bilen forud for tornadojagten i 2015
TV 2 VEJRETs Danny Høgsholt sidder klar i bilen forud for tornadojagten i 2015 Foto: Kai-Asle Sønstabø

Du vil hver aften fra den 9. maj til den 23. maj kunne følge med direkte fra forruden af tornadojægernes bil.

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

- Vi streamer live her på vejr.tv2.dk, når vi er på tornadojagt og det hele går løs. Det er typisk fra sidst på eftermiddagen og frem til sidst på aftenen lokal tid. Og da Midtvesten er syv timer bagud i forhold til Danmark, så bliver det en natteforestilling for dem, som gerne vil følge med herhjemmefra. Men så kan man altså få at se det, som vi måske er heldige at komme til at se – nemlig en tornado som den ser ud direkte fra USA," siger en forhåbningsfuld Danny Høgsholt.

Kai-Asle Sønstabø er Danmarks mest erfarne tornadojæger og har i adskillige år kørt USA tyndt i jagten på det vilde vejr. Her er det fra tornado-jagten i Texas i 2015.
Kai-Asle Sønstabø er Danmarks mest erfarne tornadojæger og har i adskillige år kørt USA tyndt i jagten på det vilde vejr. Her er det fra tornado-jagten i Texas i 2015. Foto: Kai-Asle Sønstabø / Stormhunt.org

De fleste danskere forbinder naturligt nok tornadoer med død, ødelæggelse og elendighed, for det er sådan vi stifter bekendtskab med de amerikanske uvejr i medierne herhjemme, men det er ikke derfor tornadojægerne rejser til USA.

- Det har altid været utroligt vigtigt for os at understrege, at vi jager tornadoer for at opleve naturens kræfter og blive fascineret af de vejrfænomener, som uvejrene afstedkommer. Vi ønsker ikke  - og håber på ingen måde – at vejret vil skabe ravage, og derfor er den ultimative oplevelse for os eksempelvis en stor og flot tornado, som står på en tom mark langt væk fra byer og mennesker, siger den anden halvdel af 'jæger-duoen', Kai-Asle Sønstabø.

Sidste år var et godt år for tornadojægerne, som oplevede den eneste EF4-tornado, der blev observeret i USA i 2016. Den kan du se et billede af herunder. EF4 er den næsthøjeste kategori på skalaen, der går fra EF0 til EF5. 

Voldsom tornado ved Chapman i maj 2016
Voldsom tornado ved Chapman i maj 2016 Foto: Danny Høgsholt og Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto