Helt klar til USAs vilde vejr: Her er TV 2 VEJRETs tornadojægere

16x9
Kai-Asle Sønstabø (tv.) og Danny Høgsholt (th.) er TV 2 VEJRETs tornadojægere i USA fra den 9.-23. maj 2017. I baggrunden ses deres 'fangst' fra 2016 - en EF4-tornado i Kansas. Foto: TV 2 VEJRET

Snart kan du hver dag følge TV 2 VEJRETs tornadojægere Danny Høgsholt og Kai-Asle Sønstabø, når de kører USA tyndt i jagten på klodens vildeste vejr

Begge har de været dybt interesserede i og stærkt fascinerede af vejr og vind, siden de kunne kravle, og selvom de har valgt forskellige leveveje, så bobler begejstringen for naturens kræfter stadig i dem begge. 

Det fik for snart mange år siden deres veje til at krydses, og det har siden ledt dem samlet set næsten tyve gange til USA i jagten på noget af klodens vildeste vejr.

Og nu er tornadojægerne, Kai-Asle Sønstabø og TV 2 VEJRETs Danny Høgsholt, klar til en tur mere.

Fra den 9,-23. maj kan du hver dag, aften og nat følge med tornadojægerne rundt i USA Video: Danny Høgsholt

Tekst-oversætter og tornadojæger

Kai-Asle Sønstabø er Danmarks ubestridt mest erfarne tornadojæger, og hvert år siden 2006 har den nu 55-årige dansker med norske rødder været i USA for at jagte noget af det ypperste indenfor vildt vejr på kloden - tornadoer.

- Jeg har været interesseret i vejret ligeså længe jeg kan huske. Som ganske ung sad jeg klistret til radio og TV og lyttede til vejrmeldinger og tegnede selv vejrkort. Jeg kunne sidde en hel nat oppe og vente på et varslet tordenvejr, siger Kai-Asle Sønstabø.

I 1984 tilbragte han et år hos en amerikansk familie, hvor han for alvor fik stillet sin sult - blandt andet med vejrkanalen The Weather Channel, som lod ham følge med i vejr og vind døgnet rundt.

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Kai-Asles sproglige studentereksamen ledte ham ikke vejen til at blive meteorolog, men i stedet blev han billedmedieoversætter og har oversat et væld af biograffilm, TV-programmer og bøger, blandt andet Vejret - med forord af Peter Tanev. Et virke, som han stadig har i dag, og som heldigvis i høj grad lader ham dyrke sin passion for vildt vejr.

Jeg har været interesseret i vejret ligeså længe jeg kan huske. Som ganske ung sad jeg klistret til radio og TV og lyttede til vejrmeldinger, og jeg kunne sidde en hel nat oppe og vente på et varslet tordenvejr

Kai-Asle Sønstabø, tornadojæger

- Jeg kom til at oversætte filmen 'Twister' med Bill Paxton og Helen Hunt i hovedrollerne i 1996, der jo netop handler om tornadojægere, og derudover fik jeg fornøjelsen af at oversætte et hav af vejrprogrammer til TV, forklarer Kai-Asle Sønstabø, der til daglig er bosat i Nordvestsjælland.

Arbejdet med oversættelsen af vejrprogrammer- og film til biografen gjorde blot ønsket om en dag at komme til USA og opleve vejret på egen krop endnu stærkere. Og i 2006 rejste Kai-Asle Sønstabø så til 'Tornado Alley' for første gang - og hvert år siden har han besøgt staterne i jagten på det vilde vejr.

Kai-Asle Sønstabø foran et tordenvejr nær Wall i South Dakota under tornadojagten i 2013
Kai-Asle Sønstabø foran et tordenvejr nær Wall i South Dakota under tornadojagten i 2013 Foto: Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto

TV 2-meteorolog og bidt af en gal 'vejrhund'

Kai-Asle Sønstabø rejser ikke alene til USA. Med sig har han TV 2 VEJRETs egen meteorolog, Danny Høgsholt, som heller ikke længere er helt 'grøn', når det kommer til tornadojagt.

- Jeg kan ikke mønstre helt så mange tornado-jagter, som Kai-Asle, men det bliver dog alligevel min femte gang i år, smiler Danny Høgsholt, som første gang var i 'Tornado Alley' i 2012. Dengang også med blandt andre Kai-Asle Sønstabø

Den 30-årige meteorolog, der har sin uddannelse fra Københavns Universitet og Det Frie Universitet i Berlin, har lige så længe han kan huske været bidt af en gal 'vejrhund'.

Meteorologi er og bliver mit arbejde og min hobby, og jeg kan slet ikke forestille mig at lave andet

Danny Høgsholt, meteorolog, TV 2 VEJRET

- Som lille dreng kunne jeg på en vinternat snige mig ud fra mit værelse for at se, om der nu også skulle være snefnug under gadelampen. Orkanen den 3. december 1999 stadfæstede endegyldigt mit mål om en dag at blive meteorolog, forklarer Danny Høgsholt.

Og sådan skulle det også gå midtjyden, der i dag bor på Frederiksberg i København og arbejder som meteorolog på TV 2 og TV 2 NEWS.

- Meteorologi er og bliver mit arbejde og min hobby, og jeg kan slet ikke forestille mig at lave andet. Og jeg elsker at blive klogere på vejret og naturen omkring os, og én af de ting, som man må rejse ud i verden for at opleve, er eksempelvis tornadoer. Derfor glæder jeg mig helt enormt til igen at komme afsted, slutter Danny Høgsholt.

Kai-Asle Sønstabø og Danny Høgsholt er i USA fra den 9.-23. maj - og du kan følge deres færden og deres oplevelser hver dag her på vejr.tv2.dk

Danny Høgsholt 'tilbeder' en tornado i det fjerne nær Chapman i Kansas under tornadojagten i maj 2016
Danny Høgsholt 'tilbeder' en tornado i det fjerne nær Chapman i Kansas under tornadojagten i maj 2016 Foto: Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto