Vejr

Imponerende nordlys kunne ses fra Danmark midt under fredagens blæsevejr

Fredag aften kunne man i den klare og blæsende luft efter dagens regnvejr se det smukkeste nordlys på himlen.

Mens vinden ruskede i træer og buske, og sand og skum blæste hen over strandene i det nordvestlige Sjælland, udspillede der sig de smukkeste scener på nattehimlen mod nord.

Et imponerende nordlys viste sig - en smule uventet - på himlen, men Adrien Mauduit var alligevel klar med sit kamera ved stranden i Odsherred og fik foreviget det fantastiske billede her over.

Adrien fortæller på sin Facebook-side, at vinden rasede hele aftenen og natten med vindstød på 20-25 m/s, og hans udstyr blev ramt af sand og skum fra den oprørte brænding - men det var det hele værd.

Klokken 22.40 gjorde en geomagnetisk storm af klasse 1 til 2, at de mest fantastiske farver viste sig på himlen mod nord. 'What a night!', konkluderer Adrien.

Med så flot og klart et nordlys i Odsherred har det med stor sandsynlighed også været synligt de fleste andre steder i Danmark, hvor man har haft udsyn til klar himmel langt væk fra stærke lyskilder som større byer.

Solvinden rammer Jordens magnetfelt

Nordlys dannes, når Jorden bevæger sig ind gennem en kraftig solvind, som er udløst af såkaldte koronale huller på Solen.

Fra et udbrud på Solen til det smukke syn vi får os på Jorden

Den elektriske ladede plasma, som solvinden består af, rammer jordens magnetfelt - og kommer i et område syd for polerne så tæt på jorden, at det ved mødet med nitrogen (kvælstof) og oxygen (ilt) i Jordens ydre atmosfære udløser fluorescerende farver - der kan ses som nordlys.

Er solvinden kraftig tales der om en geomagnetisk storm. I sådanne tilfælde kan området med nordlys brede sig så langt mod syd, at nordlyset kan ses i Danmark.