Vejr

53 år siden i dag: Da sommeren kom rekordtidligt til Danmark

Bellevue Strand i København. Arkiv Scanpix

Det kan være umådeligt svært at forestille sig på en råkold 2. Påskedag, men faktisk kan vejret på den 17. april være decideret sommervarmt

På denne dag for præcis 53 år siden slog sommervarmen nemlig rekord i Danmark, da temperaturen i Vestjylland nåede over 25 grader.

Aldrig før i de over 140 år, hvor man har målt vejret i Danmark dag ud og dag ind, har temperaturen været så høj så tidligt på året.

Tidligste sommerdag i dansk vejrhistorie

Når temperaturen når over 25 grader, så taler vi herhjemme om en regulær sommerdag. Det fik vi den 17. april 1964 på en forårsdag, der var sommervarm i størstedelen af landet.

Mellem et højtryk over Østeuropa og et lavtryk over Vesteuropa strømmede den mellemeuropæiske sommervarme i dagene fra den 17.-19. april op over Danmark, og mens varmen kulminerede flere steder i Jylland og på Fyn den 17. april, så skulle man flere steder på Øerne vente et par dage med at få månedens varmeste vejr.

På landsplan blev den 17. april dog den varmeste dag, og med en sydøstenvind, der med april-solens hjælp blev varmet godt op over den jyske muld, så var det i Klosterheden Plantage mellem Lemvig og Holstebro i Vestjylland, at temperaturen blev allerhøjest.

Målestationen ved Fruerhøj i Klosterheden Plantage udgjort af den såkaldte 'engelske hytte' og en nedbørmåler ved siden af. Det var denne målestation som den 17. april 1964 målte 25,2 grader og dermed vejrhistoriens tidligste sommerdag.

Varmest var det i Vestjylland

25,2 grader sagde termometeret, som dagens højeste temperatur, da Statsskovfoged Esbjærg, som betjente målestationen i Klosterheden Plantage, tjekkede døgnets målinger fra den såkaldte 'engelske hytte', du ser på billedet herover.

I St. Jyndevad tæt på Grænsen nåede man op på 24,6 grader, mens man i både Ribe og ved Karlsgårde ikke langt fra Esbjerg nåede op på 24,0 grader. 

Køligere var det ved de syd- og østvendte kyster. Bemærk blandt andet at man i Tvingstrup ved Horsens ikke nåede over 17,4 grader, mens også københavnerne med blot 16,8 grader den 17. april 1964 kiggede langt efter den vestjyske sommervarme.

Et udvalg af de højeste temperaturer målt i Danmark den 17. april 1964. Varmest var det i Klosterheden Plantage i Vestjylland med 25,2 grader. Kilde: Meteorologisk Årbog 1964.

April kan byde på al slags vejr

Den sommervarme aprildag i 1964 understreger, at april måneds vejr kan antage alle former, og bare to år senere i 1966 oplever man flere steder i landet end barsk snestorm - også i midten af årets anden forårsmåned.

Meteorologisk sommerdag

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når over 25,0 grader.

På TV 2 VEJRET benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 30,0 grader.

Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.

Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Selvom den 17. april 1964 officielt er rekordholder for Danmarks tidligste sommerdag - altså en dag med temperaturer over 25 grader et eller flere steder i landet - så har det i andre år også været varmt meget tidligt på året. 

Den 14. april 1959 måltes der eksempelvis 25,0 grader i Marstal på Ærø, mens man så sent som i 2007 havde hele 24,9 grader den 16. april i Skrydstrup ved Vojens i Sønderjylland. 

Den seneste 'første sommerdag' i dansk vejrhistorie kom den 30. juli 2004, men den seneste sommerdag nogensinde registreret herhjemme faldt den 1. oktober 2011.