Historisk tilbageblik: Så vilde forskelle kan der være i vejret den 14. april

16x9
Store mængder sne den 14. april 1966 Foto: Poul Jensen / Privatfoto

Vi er nu i midten af årets fjerde måned - og på denne tid af året, kan man i allerhøjeste grad opleve alt fra sommer til vinter

Kalenderen viser i dag Langfredag den 14. april 2017, og vejret byder på vekslende skydække med blæst og byger. Med temperaturer omkring 10 grader, så er det faktisk ganske normalt vejr for denne tid af året, men kigger vi tilbage i vejrhistorien, så byder netop denne dag på voldsomme udsving i vejret.

14. april 1966 - snestorm ramte landet

For præcis 51 år siden var vejret alt andet end normalt for årstiden. 

Isnende kold luft fra nordøst drev ned over landet, og samtidig bevægede et lavtryk sig op over Danmark. Denne kombination gav det meste af landet regulær snestorm, med driver på over en meters højde, lukkede veje, og fastkørte køretøjer.

Den dag, var døgnmiddeltemperaturen i København på under frysepunktet, på trods af at dagslængden svarer til den 28. august. Snestormen den 14. april 1966 er den snestorm der har ramt Danmark senest på året.

Syv år tidligere - 25 graders varme

Den vejrmæssigt diametrale modsætning oplevede man syv år forinden, den 14. april 1959.

Regulær sommervarme strømmede op over landet fra varmere himmelstrøg, og gav dagtemperaturer helt op på højsommerlige 25,0 graders varme.

Indtil man for få år siden ændrede definitionen på en sommerdag til at være 25,1 grader, så stod dagen den 14. april 1959, som den tidligste sommerdag registreret i Danmark. Den rekord hedder nu 17. april 1964, hvor temperaturen netop nåede 25,1 grader.

De kommende dage går vi en mere vinterlig tid i møde med nattefrost, hvidt i nedbøren og dagtemperaturer der kun når lige over 5 grader.

Så sent og så meget kan det sne i foråret
2016
24. april
15cm sne ved Lillebælt
Vi skal faktisk blot tilbage til 2016 for at finde et af de mest spektakulære forårs-snevejr i nyere tid, da området omkring Lillebælt bliver ramt af et intenst snevejr om morgenen 24. april, der giver op til 15 cm sne på få timer.
2011
3. maj
Snebyger flere steder i landet
Snevejr i Østervrå 3. maj 2011. Vibeke Thillemann / Privatfoto
Tilbage i 2011 slog vintervejret igen til over Danmark i begyndelsen af maj, for 3. maj faldt der snebyger flere steder i landet - og nogle steder var der sågar også torden. Det skete i øvrigt efter en rekordvarm april.
2010
4. maj
Snebyger i Jylland
Et sent kuldefrembrud får 4. maj 2010 nedbøren til at gå over i sne i navnlig den centrale del af Jylland. Her falder der flere steder sne, så landskabet kortvarigt bliver hvidt.
1966
14. april
Snestorm i de sydøstlige egne
Masser af sne et ukendt sted i landet 14. april 1966. Poul Jensen / Privatfoto
Én ting er snefnug i luften i foråret - noget andet er, når en regulær snestorm slår til. Det har vi oplevet nogle gange i marts - senest i 2001 - men i april hører en regulær snestorm til sjældenhederne. Sådan én ramte dog de sydøstlige egne 14. april 1966 med meterhøje driver - og vejret var koldt og snerigt i en hel uge midt på måneden.
1900
Den første del af 1900-tallet
Især i begyndelsen af det forrige århundrede havde vi af flere omgange iskoldt forårsvejr med sne langt ind i maj måned. Tilbage i 1905 fik vi måske vejrhistoriens seneste snevejr, da iskold luft fra  21.-25. maj især gav de østlige egne af landet en del snebyger. I 1900 var det også meget koldt, og nogle steder lå der sne 19. maj. I 1928 nåede temperaturen op på 24,9 grader 1. maj, men vinteren slog igen og gav slud og sne i Jylland 9. maj.