Vejr

Drøm eller mareridt? Vi kan nå at få mere sne

Vi har allerede i dette forår passeret de 20 grader, og sommerjakken er flere steder fundet frem - men historien viser, at vinteren kan slå tilbage.

Lad os lige først slå det fast: Der er ikke umiddelbart udsigt til snevejr over Danmark i de nærmeste dage - men det betyder ikke, at vi kan sige os helt fri for vintervejr i dette forår endnu.

Det er det nok de færreste danskere, der drømmer om snevejr i april eller sågar maj, men alligevel er det slet ikke så unormalt, som man måske skulle tro.

Selvom temperaturerne i dette forår allerede har været over 20 grader, og selvom både solbriller og sommerjakker er blevet luftet i stor stil, så er det for tidligt at lægge hue og handsker væk - ja, selv sneskovlen kan der måske blive brug for endnu.

Vi kan nemlig fortsat få snevejr langt ind i april og maj - selv efter en nærmest sommerlig periode. Det viser historien os.

Det nok seneste snevejr i kendt dansk vejrhistorie ramte de østlige egne i dagene fra den 21.-25. maj 1905, men der også langt nyere eksempler på sne i maj måned.

Herunder kaster vi et tilbageblik på nogle af de sene og spektakulære forårssnevejr i nyere tid.

Og vi skal ikke engang ét år tilbage for at finde et helt særligt snevejr.

Så sent og så meget kan det sne i foråret

 1. 2016

  1. 15cm sne ved Lillebælt

   Vi skal faktisk blot tilbage til 2016 for at finde et af de mest spektakulære forårs-snevejr i nyere tid, da området omkring Lillebælt bliver ramt af et intenst snevejr om morgenen 24. april, der giver op til 15 cm sne på få timer.

 2. 2011

  1. Snebyger flere steder i landet

   Tilbage i 2011 slog vintervejret igen til over Danmark i begyndelsen af maj, for 3. maj faldt der snebyger flere steder i landet - og nogle steder var der sågar også torden. Det skete i øvrigt efter en rekordvarm april.

 3. 2010

  1. Snebyger i Jylland

   Et sent kuldefrembrud får 4. maj 2010 nedbøren til at gå over i sne i navnlig den centrale del af Jylland. Her falder der flere steder sne, så landskabet kortvarigt bliver hvidt.

 4. 1966

  1. Snestorm i de sydøstlige egne

   Én ting er snefnug i luften i foråret - noget andet er, når en regulær snestorm slår til. Det har vi oplevet nogle gange i marts - senest i 2001 - men i april hører en regulær snestorm til sjældenhederne. Sådan én ramte dog de sydøstlige egne 14. april 1966 med meterhøje driver - og vejret var koldt og snerigt i en hel uge midt på måneden.

 5. 1900

  1. Især i begyndelsen af det forrige århundrede havde vi af flere omgange iskoldt forårsvejr med sne langt ind i maj måned. Tilbage i 1905 fik vi måske vejrhistoriens seneste snevejr, da iskold luft fra  21.-25. maj især gav de østlige egne af landet en del snebyger. I 1900 var det også meget koldt, og nogle steder lå der sne 19. maj. I 1928 nåede temperaturen op på 24,9 grader 1. maj, men vinteren slog igen og gav slud og sne i Jylland 9. maj.