Danmarks største havvindmøllepark - en prøvelse for landkrabber...

TV2 Vejret har besøgt Danmarks største havmøllepark – og lad os bare indrømme det: Det blev en prøvelse for vores besætning af landkrabber

Her i sommerhalvåret  skal de 111 møller i Anholt Havmøllepark vedligeholdes.

Om vinteren er vejret nemlig for barsk med for meget blæst og for høje bølger.

Voldsomt vejr i Kattegat kan drille

Men også i sommerhalvåret kan vejret drille. Det kan pludselig blæse op. Og hvis bølgerne bliver 1,5-2,0 meter indstilles sejladsen med forsyningsskibene.

Og skulle det pludseligt blive så voldsomt vejr, at håndværkerne ikke kan komme i land, er alle møller udstyret med overlevelses-grej. Det vil sige mad og vand og soveposer, så man kan klare sig i tre døgn.

Tordenvejr er dog største fare for håndværkerne på den noget specielle arbejdsplads. Så hver mølle er desuden indrettet med sikkerheds-zoner, der skærmer mod lyn.

Her ligger Anholt vindmøllepark
Her ligger Anholt vindmøllepark Foto: TV 2 / TV 2

Vindenergien dykkede i 2016

 Danmark er pioner indenfor vind-energi. Og Folketinget har besluttet, at 50 procent af det danske elforbrug i 2020 skal dækkes af netop vindmøller.

I 2015 var vi tæt på 2020-målet med 42 procent. Det blæste meget, eller som det hedder i vindmøllebranchen: 2015 var et godt ”vind-år”.

Til gengæld blæste det knap så meget i 2016. Her dykkede vind-energien til 37,6 procent af det danske elforbrug.

Blæst er ikke bare blæst

Det er dog ikke alene blæst, det kommer an på. Men også luftens temperatur. I koldt vejr producerer møllerne mere energi, fordi kold luft er tungere end varm. Det betyder, at møllerne populært sagt skal knokle noget mere.

Per Christiansen på vej til Anholt

Vindeksperterne fra DONG, der ejer Anholt Havmøllepark, har lavet denne beregning for TV2 Vejret:

Ved en vindhastighed på 10 meter i sekundet - og med 20 grader i luften - passerer der 136 tons luft forbi vingerne hvert sekund.

Ved samme vindhastighed - men nu med 10 frostgrader - er det 151 tons hvert sekund, der passerer møllernes rotorareal.

Det betyder altså, at det koldere vejr giver en vægtforskel på 15 tons på den luft, der passerer hvert sekund!

Kan på en time producere et års forbrug i et parcelhus

Og 15 tons, ja, det er cirka vægten af tre fuldvoksne elefanter.

Voldsomme tal. Og de 111 møller med en vingediameter på 120 meter står da også for fire procent af den danske el-produktion.

Og på bare en time kan hver mølle producere lige så meget strøm, som et parcelhus bruger på et helt år. Vel at mærke CO2-fri elektricitet.

Møllerne producerer strøm, så snart det blæser fire meter i sekundet (let vind). Ved 13 meter i sekundet (hård vind) er der fuld produktion.

Og det er der op til 25 meter i sekundet (storm). Så stoppes møllerne.