Vejr

Affald kan blive til havfald - et stadigt større problem som du kan gøre noget ved

De fleste sætter pris på rent badevand og en ren strand - men nogle steder er man selv nød til at tage affære. Og man kan blive havmiljøvogter.

Foråret er over os og sommeren nærmer sig - og det er årstiderne, som lokker mange danskere til stranden, mens andre i lystbåde og joller stikker til søs.

Der er dog ikke meget ved at være ved en strand fyldt med kartoner, øldåser og plastik - og sådan ser mange danske strande ud.

- Mange danskere forestiller sig fejlagtigt at forurening af havet er noget, der kun foregår andre steder i verden. Også danske farvande bliver forurenet. De senere år er det lykkedes at begrænse olieforurening, men i mellemtiden er et nyt, og tiltagende problem, opstået, siger biolog og fotograf Casper Tybjerg, der også er konsulent for forsvarets kampagne 'Havmiljøvogterne'.

Det nye problem er affald, der ender i havet - det kaldes ’Havfald’. Det er enten fordi mennesker på land har glemt at bruge en skraldespand, eller fordi affald bliver kastet over bord fra skibe. Hver eneste dag, året rundt, ophobes mere og mere havfald således i danske farvande. Det har konsekvenser for både mennesker, dyr og miljøet.

Ifølge FN’s Miljøprogram, UNEP, udledes der hvert år omkring 6,4 mio. ton affald i verdens have. Ifølge kommunernes internationale miljøorganisation, KIMO, dumpes der årligt 20.000 ton affald - alene i Nordsøen.

- Havfald forgår ikke nemt. Selv om det over tid bliver rykket i mindre stykker, kan det tage hundrede år eller endnu længere tid, før det er forsvundet helt, forklarer Casper Tybjerg og angiver hvor lang nedbrydningstiden er for havfald:

Tyggegummi = 5 år

Metalkapsel = 100 år

Plastpose = 400 år

Plastflaske = 500 år

Glas = 1.000.000 år

Der er pt. 17.000 Havmiljøvogtere i Danmark. Havmiljøvogterne består primært af lystsejlere, sportsdykkere, lystfiskere, surfere og kajakroere, men også andre brugere af havet, som fx familier, der sætter pris på rene kyster.

- Fælles for alle Havmiljøvogtere er, at de har meldt sig frivilligt til at hjælpe med at sikre rene, danske farvande, så også fremtidige generationer kan nyde dem, slutter Casper Tybjerg.

Vil du vide mere om forsvarets kampagne - så se se mere på havmiljøvogter.dk