Vejr

Berømt europæisk vulkan er atter gået i udbrud

Vulkanen Etna i Italien sender igen lava og aske op i luften fra dets topkrater

Vulkanen 'Etna', som ligger på østkysten af den italienske ø Sicilien, er inden for de seneste par døgn atter gået i udbrud.

Vulkanen, der er 3329 meter høj, sender igen både lava og aske op i atmosfæren, i det første udbrud, der er registreret i 2017.

Billederne ovenfor er taget fra mandag aften og frem til solopgang tirsdag morgen, hvor den rødglødende lava stod som en lysende fontæne i nattemørket.

En af verdens mest aktive vulkaner

Etna er en af verdens mest aktive vulkaner, og der går typisk kun ganske få år mellem de betydlige udbrud i Etna.

Etnas typiske udbrud er 'små' i den forstand, at de typisk sker ved at lavaen eksploderer op som fontæner fra topkrateret. Det er også dét, der sker i øjeblikket. Andre gange løber lavaen blot ned af vulkanens sider.

De helt store udbrud sker, når gastrykket ikke er højt nok til at sende lavaen op af topkrateret, men i stedet slår hul i siden af vulkanen. I sådanne tilfælde kan lavaen komme meget tættere på de beboede områder omkring vulkanen.

Værste udbrud kom i 1669

Det værste udbrud i kendt historie begyndte den 11. marts 1669, hvor lava fra vulkanen strømmede ned mod de nærliggende byer i to store 'lavafloder'. Adskillige byer blev ødelagt og mange mennesker mistede livet.

Det er dog usikkert præcis hvor mange mennesker Etna tog livet af i 1669, da denne katastrofe ofte blandes sammen med et voldsomt jordskælv i den nærliggende større by, Catania, i 1693. Dengang mistede nær to tredjedele af byens indbyggere livet som følge af rystelserne. I alt 60.000 menes omkommet under jordskævlet.

Etna er en af de vulkaner på kloden, som har verdens længste historie af registrerede udbrud. De første berettedes fra vulkanen helt tilbage omkring 1500 f.Kr. I 2013 kom vulkanen på UNESCOs liste over verdensarv.