47,6 grader: Ekstrem hedebølge fortsætter i Australien

Med temperaturer langt over 40 grader fortsætter den igangværende hedebølge i det sydøstlige Australien med at slå rekorder.

Folk stimler mod strande, parker og andre åndehuller i det sydøstlige Australien, for en ekstrem varme med temperaturer på over 40 grader dækker fortsat området. 

Med op til 47,6 grader fortsætter hedebølgen i det sydøstlige Australien med at slå rekorder i delstaterne New South Wales og South Australia.

De ekstreme varmegrader blev målt lørdag eftermiddag ved lufthavnen i Ivanhoe i New South Wales ca. 650 kilometer vest for Sydney.

Det er den højeste temperatur, man nogensinde har målt i Ivanhoe, da den gamle rekord fra den 15. februar 2004 var på 47,0 grader.

Lørdagens tre højeste temperaturer i hele Australien var de 47,6 grader i Ivanhoe, 47,5 grader i Menindee små 200 kilometer vest-nordvest for Ivanhoe og 47,5 grader i Pooncarie ca. 50 kilometer syd for Menindee.

I går målte man rekordhøje temperaturer på op mod 50 % af hele New South Wales' areal. På kortet her svarer de røde områder til temperaturer, som overgår alle tidligere målinger i februar.

Analyse af målte temperaturer 11. februar 2017. I de røde områder overskrider den målte temperatur alle hidtidige målinger i februar.
Analyse af målte temperaturer 11. februar 2017. I de røde områder overskrider den målte temperatur alle hidtidige målinger i februar. Foto: Bureau of Meteorology, Australien

En lang periode med højtryk, klart vejr og svage vinde i det østlige Australien har skabt gunstige forhold for høje temperaturer, og de sidste par uger er temperaturen blot steget dag for dag.

Rekordvarmt i Sydney i fredags

I Sydney stimler man ned på bl.a. Bondi Beach her i weekenden, for i millionbyen målte man i fredags den højeste temperatur i februar med 42,9, mens man i går nåede 39,0 grader.

Folk afkøler sig i vandet ved Bondi Beach ved Sydney, mens en ekstrem hedebølger rammer det sydøstlige Australien.
Folk afkøler sig i vandet ved Bondi Beach ved Sydney, mens en ekstrem hedebølger rammer det sydøstlige Australien. Foto: WILLIAM WEST / Scanpix Denmark

Dermed er man oppe på 11 dage med over 35 grader denne sommer i Sydney.

Alletiders varmerekord i Sydney er dog på 45,8 grader, som blev målt den 18. januar 2013, mens den højeste målte temperatur i hele Australien er på 50,7 grader i byen Oodnadatta i South Australia den 2. januar 1960.

Uvejr og 'bush fires'

I forbindelse med den ekstreme varme er der opstået adskillige uvejr med skybrud og kraftig torden i Victoria, New South Wales og Queensland.

Også i det nordvestlige og nordlige Australien døjer man med kraftig torden, og det betyder, at man i store dele af Australien kæmper med brande ude i 'bushen' - såkaldte 'bush fires'.

Hedebølgen har stået på siden slutningen af januar, og den ventes at fortsætte de kommende dage.

Den ser dog ud til at rykke en smule mod nord, så man kan få en tiltrængt afsvaling i New South Wales.