Russisk kulde blæser nu ind over Danmark

16x9
Det er en kold fornøjelse at tage cyklen - her i vinterkulden. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Russisk vinterkulde blæser nu for alvor ind over Danmark - og den bliver liggende over landet i de kommende døgn

Det er russiske vinterkulde, der nu har fået sit tag i Danmark - og som de kommende dage vil give os frost døgnet rundt.

Onsdag morgen er man stået op til frostvejr i hele landet. I Sønderborg er det kl. 8 varmest med -1,2 grader, mens man i Rønne på Bornholm med -4,4 grader har det koldest.

På trods af man her ligger ude i Østersøen - så er det på Bornholm man ligger tættest på Rusland, hvorfra vinterkulden nu for strømmer frem.

I går nåede temperaturen enkelte steder i landet op over frysepunktet - men i dag vil man stort set alle steder få frost hele dagen. Og det samme gælder i morgen.

Den russiske vinterkulde holder hele døgnet temperaturen nede under frysepunktet og først på fredag og hen over weekenden vil man stedvis se termometeret nå over de 0 grader.

Prognose: Temperatur i dag kl. 10
Prognose: Temperatur i dag kl. 10 Foto: TV 2 VEJRET / TV 2

At det er russisk vinterkulde, der er nået frem til Danmark, viser beregninger, som bruges til at spore luftpartiklers oprindelsested.

Grafikken herunder viser, hvorledes den luftmasse, der kl 7 onsdag morhgen lå over København har bevæget sig døgn for døgn - i de sidste 7 dage.

Trajektor, der viser hvorfra luften over København kl. 7 onsdag kommer.
Trajektor, der viser hvorfra luften over København kl. 7 onsdag kommer. Foto: Hysplit/NOAA / Grafik

For syv dage siden lå den over det nordvestlige Rusland - lige vest for Uralbjergene - og herfra har den langsomt bevæget sig mod syd - inden den for lidt over tre døgn siden blev revet løs og sendt mod sydvest og vest.

Fra Rusland har kulden bevæget sig ind over Hviderusland, Litauen og herfra videre ud over Østersøen til Danmark.

På sin vej er luften blevet varmet noget op - og det skal vi nok være meget glade for.

Onsdag morgen er der -14 grader i kaunas i Litauen, Minsk i Hviderusland har -18 grader - og i Moskva har man -19 grader.

I det vestlige Rusland ligger temperaturen mange steder mellem -25 og -30 grader.