Vejr

Kyndelmisse markerer midvinter - alligevel har vi ikke nået årets koldeste dag endnu

Kyndelmisse er en gammel lysfest, som markerer, at halvdelen af vinteren er gået. Vi er dog endnu ikke fremme ved årets koldeste dag.

I dag er det kyndelmisse, og den dag markerer traditionelt midvinter og vinterens vendepunkt.

Man ville således forvente, at vi ser vinterens laveste temperaturer omkring denne dag.

TV 2 VEJRETs analyser af historiske vejrdata afslører imidlertid, at vi skal lidt længere hen på måneden for at finde den statistisk set koldeste dag på året - i hvert fald i den østlige del af landet. Og så understøtter de aktuelle prognoser faktisk også denne statistik.

I Landbohøjskolens have i København har man (sammen med en håndfuld steder rundt i landet) registreret vejret hver eneste dag siden 1874, og en gennemgang af alle disse observationer frem til og med 2015 viser, at den statistisk set koldeste dag på året er den 13. februar.

Her har man i snit haft en dagtemperatur på 1,8 grader og en nattemperatur på -2,7 grader.

Følger det aktuelle vejr statistikken, har vi således udsigt til årets koldeste dag om 11 dage, og de aktuelle prognoser har endda vinterkulde til at strømme ned over os i næste uge.

Vi kan derfor meget vel komme til at opleve denne vinters koldeste vejr tæt på den statistisk set koldeste dag på året.

Gamle vejrvarsler på denne dag

Ordet kyndelmisse er en fordanskning af det latinske ord missa candelabris, som betyder lysmesse.

Lysfesten kendtes også som kermesse, der med tiden udviklede sig til kørmesse og kjørmes, som mange nok kender fra Kjørmes Knud i Jeppe Aakjærs 'Sneflokke kommer vrimlende'.

Man siger, at kyndelmisse slår sin knude, og det er et billede på midvinterens knude af hård frost.

Ud over at markere midvinter, er der også tilknyttet flere vejrvarsler til denne gamle lysfest.

Blandt andet hedder det, at 'Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø', og 'hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden så vil foråret snart være på vej'.

Et mere praktisk anliggende på kyndelmisse var tommelfingerreglen, som sagde, at bonden skulle have halvdelen af foderet til dyrene tilbage. Så havde han nok ind til, at de kunne komme på græs i foråret.

Selvom foråret ikke er lige om hjørnet i denne statistisk set kolde tid, så kan vi i det mindste nyde, at vi nu vinder en halv times dagslys om ugen.

Resultaterne omkring årets koldeste dag er fremkommet ved TV 2 VEJRETs analyse af data i DMI's tekniske rapport 16-02.