Vejr

Husker du? Sådan har vejret været i februar de seneste 10 år

Storm, snestorm, forårsagtige temperaturer og tænderklaprende kulde - februar har budt på det hele i løbet af de seneste 10 år

Vi har sagt på gensyn til januar og goddag til februar - den sidste vintermåned ifølge kalenderen, men ikke hvilken som helst vintermåned.

Det er nemlig en måned, som kan byde på alt fra isnende kulde og voldsomme snestorme til smukt solskinsvejr og forårsagtige temperaturer.

Husker du eksempelvis den langvarige snestorm i februar 2007, som ramte i den i øvrigt varmeste vinter i mands minde?

Eller den koldeste nat i Danmark i 25 år i februar 2012, der tre uger senere blev efterfulgt at den varmeste februardag i 22 år?

Vi har samlet et overblik over vejret i de seneste 10 års februar måneder i tidslinjen herunder. 

Hvad februar 2017 byder på må tiden vise, men noget tyder på, at vi efter en mild begyndelse også får lov til at få vinterkulden at mærke.

Sådan har vejret været i februar de seneste 10 år

 1. 2016

  1. Mere af det hele

   Februar måned i fjor havde lidt af det hele - nemlig mere varme, mere nedbør og mere solskin end vanligt. Temperaturen lå i gennemsnit på 2,4 grader (normalt 0,0 grader), vi fik med 53 mm nedbør 39% mere end normalt men samtidig skinnede solen i 94 timer, hvilket er 25 timer mere end vi kan forvente i årets anden måned.

   Det betød dog ikke at måneden var blottet for sne. Især midt på måneden, ja faktisk i mange skolers vinterferie i uge 7, faldt der sne flere steder i landet. Ikke noget der gav trafikalt kaos, men noget der var nok til at klæde landsskabet i hvidt. 

   Natten til den 16. februar får vi månedens laveste temperatur på relativt beskedne -10,7 grader i Billund, mens Hammer Odde på Bornholm med 10,5 grader står for månedens højste temperatur den 7. februar.

 2. 2015

  1. Mild og tør med vinterlig begyndelse

   Februar 2015 blev en relativ mild og tør måned med lidt mindre solskin end normalt. Måneden ender med en middeltemperatur på 2,1 grader, mens den kommer kold og vinterlig fra start.

   Den første uge af februar er nemlig vinterlig og størstdelen af Danmark er dækket af sne. Den 3. februar lyder meldingerne om op til hele 21 cm sne i Nykøbing Falster, mens der mange andre steder i landet ligger mellem 5 og 10 cm sne. 

   Natten til den 4. februar når temperaturen ned til -13,5 grader i Aars i Himmerland, mens mildningen slår igennem nogle dage senere og sender temperaturen op på 9,7 grader i Aarhus Lufthavn på Djursland.

   Den første halvdel af februar kommer der kun meget lidt nedbør og samlet set giver måneden kun 30 mm eller 21% mindre end normalt. Solen skinner i ialt 60 timer mod normalt 69 timer.

 3. 2014

  1. Våd og særdeles varm

   Februar 2014 gik over i historien som den sjette varmeste februar måned de seneste 140 år. Temperaturen lå med 4,2 grader i snit langt over det normale og nedbør kom der også rigeligt af (55 mm mod normalt 38 mm).

   Sne og frost var en mangelvare og månedens laveste temperatur på -4,3 grader i Vejen den 1. febuar er den næstlaveste minimumstemperatur nogensinde målt i årets anden måned. I den anden ende måles den 25. februar nærmest forårsagtigt 13,1 grader i St. Jyndevad i Sønderjylland.

 4. 2013

  1. Kold, tør og mørk

   Februar 2013 er den seneste februar måned, som har haft middeltemperaturer under det normale og det blev den fjerde i træk med negative temperaturer. Med -0,4 grader i gennemsnit blev måneden en ret kold afføre, og samtidig fik vi hverken særlig megen nedbør (22 mm) eller særlig megen solskin (50 timer).

   Vinterkulden holder ved store dele af måneden uden at hele landet på noget tidspunkt indhylles i døgnfrost. Dog ligger der især i de østlige egne nogen sne - blandt andet den 12. februar, hvor der måles op til 20 cm på Bornholm

   Natten herefter, den 13. februar, måles ned til -11,5 grader ved Roskilde, mens månedens sidste dag byder på en smule forårsstemning med op til 8,9 grader ved Aarhus.

 5. 2012

  1. Koldeste nat i 25 år - og forårsagtig afslutning

   Februar 2012 gik over i historien, som en af de mere spektakulære af slagsen. Måneden begynder nemlig med isnende kulde og slutter med forårsvarme, hvilket samlet set sender månedens middeltemperatur på umiddelbart 'kedelige' -0,5 grader.

   Dagsfrost og streng nattefrost præger månedens første 10-14 dage og med -23,1 grader i Odense om morgenen den 5. februar måles landets laveste temperatur siden isvinterne 1987. 

   Den iskolde start giver også rigtig megen solskin, og vi ender i februar 2012 med 109 solskinstimer eller 58% over det normale. Samtidig får vi 32 mm nedbør.

   Måneden slutter med usædvanligt høje temperaturer, da der den 29. februar måles 15,1 grader i Aarhus. Den højeste februartemperatur i 22 år.

 6. 2011

  1. Lun start - men så kom vinterkulden

   Med en middeltemperatur på -0,1 grader skiller februar 2011 sig ikke umiddelbart ud, men ligesom i 2012 var der store forskelle i vejrliget hen over måneden. Den begyndte lun og blev siden iskold - og vinterferien var præget af sne flere steder.

   Den 5. februar måles op til 9,6 grader i København, mens man den 21. februar måler -16,5 grader i Aalborg. De sidste to uger af måneden falder der kun ganske lidt nedbør, men de første par uger trækker som helhed måneden op på 40 mm. 

   Februar 2011 kom i øvrigt efter en tæt på rekordkold decemer 2010 og en ganske kølig januar 2011.

 7. 2010

  1. Iskold måned i en iskold vinter med masser af sne

   Februar 2010 er med flere længder både den koldeste og mest snerige vi har oplevet de seneste 10 år. Med en middeltemperatur på -2,2 grader var måneden den sidste i en iskold vinter - og ikke siden 1996 har vi oplevedet en så kold vinter og en så kold februar som i 2010.

   Hele 40 mm nedbør (normalt 38 mm) faldt over Danmark og langt det meste faldt som sne. Det hører til sjældenhederne med nedbørmængder over det normale i en måned så kold som denne. Sneen lod i flere omgange dele af landet ligge hen med 40-50 cm sne og flere snestorme ramte i løbet af måneden landet. Blandt andet den 2. februar.

   Efter en tre dage lang snestorm lå der den 20. februar helt op mod 80 cm sne i dele af Nordjylland.

   Den højeste temperatur blev 7,2 grader i Nexø den 26. februar, mens der i Aalborg måles -16,5 grader to døgn forinden.

 8. 2009

  1. Relativ mild og mørk

   Februar 2009 bev lidt lunere end normalt med 0,8 grader i gennemsnit. Den højeste temperatur var 8,7 grader den 27. februar ved Aarhus Lufthavn mens man ved Roskilde måler ned til -13,9 grader den 18. februar.

   Vi får i februar 2009 knap så megen nedbør (34 mm) og knap så megen solskin som normalt (56 timer). 

   Der kommer dog sne til dele af landet i nogle omgange. Blandt andet den 8. februar, hvor der faldt mellem 3 og 8 cm sne.

 9. 2008

  1. Usædvanlig varm og våd

   Februar 2008 er den varmeste og mindst vinterlige vi har oplevet de seneste 10 år. Hele 4,6 grader nåede temperaturen op på i gennemsnit, hvillket da gjorde måneden til den varmeste af sin slags i 10 år.

   47 mm nedbør falder der i februar 2008 og langt det meste som regn. 11,3 grader bliver måndens højeste temperatur, som måles den 9. og 10. februar i landets tre største byger. I Nordsjælland når man den 16. februar i klart vejr ned på -7,7 grader. Solen skinner som normalt.

   Den 22. februar ramte en storm den nordlige del af Jylland med vindstød af orkanstyrke.

 10. 2007

  1. Meget mild med én, langvarig og voldsom snestorm

   Sammen med februar 2012 er februar 2007 nok den vejrmæssigt mest spektakulære de seneste ti år.

   Måneden bliver med 2,2 grader i gennemsnit ganske mild og vinteren som helhed bliver rekordvarm. Der er intet der tyder på vintervejr, inden Danmark i dagene fra den 21.-24. februar rammes af en voldsom og langvarig snestorm i forbindelse med et kuldefrembrud fra nordøst, der forsøger at bekæmpe varmen fra sydvest.

   Snestormen var på dét tidspunkt den nok kraftigste siden 1996 og raser kun i den centrale, nordlige og østlige del af landet, mens man mod syd og vest i flere dage kan nyde grønne græsplæner og temperaturer over frysepunktet, imens nyhederne strømmer ind fra den øvrige del af landet, hvor der stedvis falder op til en halv meter sne. Læs mere om den historiske snestorm HER.

   Samlet set får vi i februar 2007 over dobbelt så megen nedbør som normalt - nemlig 80 mm, hvoraf en stor del falder som sne under snestormen. Solen skinenr kun i 39 timer eller 43% mindre end normalt.