Vejr

Solrig januar har været den tørreste i syv år

Selvom vejret på månedens sidste dag de fleste steder er gråt, så har januar i år været solrig, relativ mild og den tørreste siden 2010

Sne har langt fra alle fået, regnen har været yderst sparsom de seneste to uger og temperaturen har vekslet mellem tøvejr om dagen og frostvejr om natten.

Sådan kan januar 2017 i grove træk beskrives her på månedens sidste dag, hvor det står klart, at januar blev den tørreste af sin slags i syv år.

Kun 34 mm nedbør er det blevet til - og det meste af det som regn - i årets første måned. Det er 40% under det normale og den mindste mængde nedbør i januar siden 2010, hvor der kun faldt 29 mm. Dengang i øvrigt mest som sne.

Samtidig har solen skinnet flot i hele 65 timer - og når tallene endeligt gøres op efter i dag, så kan det vise sig, at en solbeskinnet formiddag i det nordjyske kan redde landet som helhed endnu én solskinstime på kontoen.

Det er godt 50% over det vi normalt kan forvente os af solen i januar og hænger fint i tråd med de ringe mængder nedbør. Det er den solrigste januar siden 2012. 

Temperaturmæssigt ender måneden med en middeltemperatur på 1,4 grader. Det er lidt over klimanormalen (1961-1990) på 0,0 grader, men den samme temperatur, som vi gennemsnitligt har oplevet i januar siden årtusindskiftet.

Den højeste temperatur blev målt Nytårsnat med 8,9 grader, mens Isenvad i Midtjylland målte ned til -14,1 grader om morgenen den 16. januar over et solbeskinnet og snedækket landskab.

Januar 2017 vil i øvrigt også blive husket for den omfattende stormflod, som ramte kysterne ved Østersøen i den sydlige del af landet den 4. januar.