Vejr

Februar begynder grå og mild - men vinterkulden ligger på lur

Onsdag tager vi fat på den sidste vintermåned ifølge kalenderen. Er det dér at vinterkulden for alvor kommer til Danmark?

Januar er ved at rinde ud og februar står for døren - en måned, som ifølge kalenderen er den sidste vintermåned inden det går imod lunere tider.

Februar begynder dog hvor januar slutter - nemlig med gråvejr og relativt høje temperaturer. Vi skal dog lige igennem et par kølige døgn inden vi får dagtemperaturer op omkring 6-7 grader frem mod weekenden.

Efter weekenden er der dog lagt op til en større omlejring af vejrsystemerne over Europa, og det kan - måske - bringe vinterkulden frem mod Danmark.

Fra nord viser alle prognosemodeller nemlig, at et højtryk bevæger sig ned over det nordlige Skandinavien og det vestlige Rusland.

Præcis hvordan dette højtryk placerer sig er dog afgørende for, om det bliver mærkbart koldere i Danmark i næste uge - og i så fald præcis hvor koldt det bliver.

Flere prognosemodeller spår at højtrykket placerer sig over Skandinavien, hvorved vi får tilført iskold polarluft fra de russiske stepper fra midt i næste uge.

Andre spår dog, at højtrykket forbliver over det vestligste Rusland og sender den tunge kulde ned over Østeuropa og Balkan, som allerede har været hårdt ramt af polarkulde i denne vinter.

I dét tilfælde kan vi i Danmark se frem til et vejr som vi har nu - nemlig gråvejr, lidt sol og dagtemperaturer lige over frysepunktet med let frost om natten.

Summa summarum er dog, at det er alt for tidligt at afskrive vinteren - og nogle husker måske med gru tilbage på i fjor.

Da ramte et bastant kuldefrembrud Danmark som med et øksehug og gav i slutningen af april fire dage i træk sne og snebyger flere steder i landet.