Vejr

Dagslængden tiltager mærkbart nu: Så meget sker der på blot en uge

Selvom solen endnu står lavt på himlen, tiltager dagslængden med en lille halv time om ugen. Her er vi ved Almindsø ved Silkeborg tidligere i januar. Michael Bernstorff / Privatfoto

Solen stod i dag op før klokken 8 for første gang i år, og dagslængden er hastigt tiltagende.

Man har næppe tænkt på det den seneste tid på grund af det grå og disede vejr, men der er begyndt at ske meget med dagslængden - og lige nøjagtig i dag vil man nok bemærke det på grund af det smukke vejr.

Fra næsten ikke at kunne mærke nogen forskel fra dag til dag lige efter årets korteste dag den 21. december, oplever vi nu, at vi får næsten en halv times dagslys forærende for hver uge, der går.

I dag stod solen op i Nexø klokken 7.59 og går ned klokken 16.26, og dermed er dagslængden 8 timer og 27 minutter.

Om en uge er dagen tiltaget så meget, at vi er oppe på 8 timer og 54 minutter, og vi skal blot frem til lørdag den 11. februar for, at dagen er en hel time længere end i dag.

Tiderne for solopgang og solnedgang i Nexø samt dagslængde. I dag stod solen op før klokken 8 for første gang i år.

Vi nærmer os det stejleste sted på 'rutsjebanen'

Det vi oplever er, at dagslængden følger en kurve, der nærmest ligner en rutsjebane.

Kurven er flad i bunden, så begynder den at stige, for at være mest stejl halvvejs oppe, og så flader den ud igen på toppen. Efter toppen begynder den langsomt af falde, men halvvejs nede går det stærkt, og så flader den ud igen ned mod bunden.

Bunden af kurven er vintersolhvervet omkring den 21. december, mens toppen er sommersolhvervet omkring den 21. juni. De stejleste punkter er henholdsvis forårsjævndøgnet omkring den 20. marts og efterårsjævndøgnet omkring den 22. september.

Dagens længde vil derfor tiltage mest ved forårsjævndøgnet om små to måneder, hvor vi vinder ca. 32 minutter på en uge.

Forskellen fra nu og frem til jævndøgn er dog lille, så vi kan allerede nu nyde, at det hastigt går mod lysere tider.