Vejr

Amerikanske meteorologer jubler: Se de første billeder fra den spritnye vejrsatellit

Det seneste skud på stammen inden for vejrsatellitter er ved at blive taget i brug i USA.

Øverst: Animation af skydækkets bevægelse over Florida, uvejr over det centrale USA, en skovbrand i Mexico og hele den synlige side af jorden set fra den nye amerikanske GOES-16-satellit.

Satellitten, som i første omgang var kendt under navnet GOES-R, har nu sendt sine første billeder ned til jorden, og de amerikanske meteorologer jubler.

Med en imponerende høj opløsning af cumulusskyer over det Caribiske Hav til sand fra Sahara i luften over Atlanterhavet og tilmed detaljerede billeder af månens overflade, varsler disse første billeder en lovende fremtid for USA's nye GOES-16-satellit.

Meteorologerne i USA forventer at kunne varsle farligt vejr med højere præcision end nu, og generelt ventes kvaliteten af mange meteorologiske data at få et løft - og så får man også et markant kvalitetsløft af et af meteorologernes vigtigste værktøjer: billeder af hvordan virkelighedens vejr ser ud oppefra.

Opløsningen på billederne er op til fire gange så høj, som billederne fra de eksisterende satellitter i USA.

Satellitten er det nyeste skud på stammen af amerikanske vejrsatellitter, som hænger i 36.000 kilometers højde over ækvator og ind til videre ud for Sydamerikas stillehavskyst, hvor den leverer billeder af Nord- og Sydamerika.

Natten til den 20. november 2016 for satellitten ud i rummet fra Cape Canaveral i Florida, og i november i år ventes den at være i fuld drift. Inden da har man besluttet dens endelige placering.

Satellitten er placeret ude i den såkaldte geosynkrone bane, hvor den bevæger sig rundt om ækvator med samme hastighed som jordens rotation. Resultatet er, at satellitten er geostationær og tilsyneladende står stille i forhold til jorden. På den måde kan den levere en konstant strøm af billeder af de samme steder på jorden.

Allerede nu har man modtaget de første testbilleder og data fra satellitten, hvis navn er en forkortelse for 'Geostationary Operational Environmental Satellite' nummer 16.

Det øverste billede i artiklen er et såkaldt fuldklodebillede, som dækker hele den synlige del af jorden set fra satellitten. Sådanne billeder kan man få hvert femte minut fra satellitten, men skulle man få brug for det, kan man zoome ind på et område og få friske data hver 30-60 sekunder.

Her ser man et billede, hvor der er zoomet ind, så New York og Long Island er nogenlunde i midten. Man får en fornemmelse af den høje opløsning på billederne.

GOES-16 er i stand til at se mere end blot skyer. Sand fra Sahara har stor betydning for dannelsen af tropiske orkaner i Atlanterhavet ud for Vestafrika, og det kan detekteres fra satellitten og indgå som en værdifuld parameter i forudsigelsen af dem.

Til overvågning af rummet og solen er der desuden en lang stribe af instrumenter, og dermed bliver GOES-16 et værdifuldt værktøj for både amerikanske meteorologer og forskere.

Instrumenter på GOES-16 er stort set identiske med dem på de nye, japanske Himawari-satellitter, som også er kommet i drift for nyligt, og i Europa har man tilsvarende satellitter under navnet Meteosat.