Vejr

USA ramt af talrige tornadoer: Blev dannet i et livsfarligt møde mellem kolde og varme luftmasser

Talrige tornadoer har hen over weekenden ramt det sydøstlige USA.

En stribe af fatale uvejr, som har dræbt mindst 19 personer hen over weekenden, ramte Florida i løbet af søndag.

Store dele af det sydøstlige USA er blevet ramt af stribevis af kraftige regn- og tordenbyger, som har dannet ødelæggende tornadoer hen over staterne Florida, Georgia, Mississippi, Louisiana, Texas, South Carolina og Alabama i weekenden.

Der er meldinger om ca. 25 tornadoer og mere end 200 kraftige tordenbyger med omfattende ødelæggelser til følge.

Tornadoerne har slået hårdt til et par måneder før tornadosæsonen normalt begynder, og den amerikanske vejrtjeneste udsendte søndag et såkaldt 'PDS watch', som varslede risikoen for en 'Particularly Dangerous Situation' - altså en særligt farlig situation. 

Sådanne varsler ser man typisk et par stykker af om året, men ikke i januar og slet ikke i Florida.

En tornado som rasede gennem Albany i Georgia forårsagede fire dødsfald, og byen med ca. 77.000 indbyggere blev ramt af omfattende ødelæggelser med væltede træer, nedblæste elledninger og veje, som var helt lukkede på grund af vraggods.

Formanden for amtsrådet i området, Chris Cohilas, beskrev på Facebook, at byen så ud som om, at den var blevet ramt af en atombombe.

Bevægede sig fra Texas til Florida

De taltrige uvejr brød for alvor ud i løbet af lørdag eftermiddag og er fortsat hen over weekenden. 

De vestligst beliggende stater Texas og Louisiana blev ramt først i løbet af lørdag, hvor adskillige huse blev jævnet med jorden og to mænd blev dræbt, da deres bil blæste af vejen, de kørte på.

Sidenhen blev Mississippi ramt, og her blev byen Hattisburg i særdeleshed hårdt ramt, da en tornado anrettede skader for mindst 200 mio. dollars og fire mennesker mistede livet.

EF-skalaen for tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Tornadoen var en såkaldt EF3 på den udvidede Fujita-skala, som går fra 0 til 5. En EF3 har vindhastigheder på 61-73 m/s, hvilket svarer til 218-266 km/t.

I Georgia, som ligger nord for Florida, så man ud over ødelæggelserne i Albany, at en såkaldt 'trailer park' nær byen Adel nærmest blev fjernet fra jordens overflade af en tornado. Omkring 40 campingvogne og autocampere blev ødelagt, og der er meldinger om 7 dødsfald.

Da uvejret nåede frem til Florida, forårsagede nedfaldne elledninger en skovbrand, hvor omkring 20 hektar gik op i røg, mens et væltet træ kløvede et hus i to i Lake City-området.

I Florida er det endnu mørkt, og da der er fortsat risiko for tornadoer, kan vi i dagens løb meget vel høre om flere skader i USA's sydøstligste stat.

Et livsfarligt møde mellem kolde og varme luftmasser

Uvejret var en stribe af kraftige regn- og tordenbyger blev dannet, da varm og fugtig luft fra den Mexicanske Golf blæste op over det sydlige og sydøstlige USA samtidig med, at koldere og tørrere luft blæste ned fra nordvest.

I mødet mellem de to vidt forskellige luftmasser tårnede enorme bygeskyer sig op, og på grund af særlige vindforhold op gennem atmosfæren begyndte flere af dem at rotere.

Rotationen blev koncenteret i tornadoer under flere af bygeskyerne, og det var især dem, der trak spor af død og ødelæggelse hen over det sydøstlige USA.

Tornadoer om natten er særligt farlige

Tornadoerne ramte mange steder om natten, og der er de i særdeleshed farlige.

Al den ødelæggende kraft er koncenteret i et afgrænset område, som bevæger sig hurtigt hen over landskabet. 

Man kan derfor hverken høre eller se, at en tornado er på vej, og først når det nærmest er for sent, giver den sig til kende i form en ekstremt hurtigt opfriskende vind.

Tornadosæsonen i USA begynder typisk i marts og varer frem til slutningen af juni, og det er især staterne i Midtvesten, øst for Rocky Mountains, som bliver ramt.

På alle tider af året kan tornadoer dog opstå, hvis der er de rette betingelser, og det har der i høj grad været i den forgangne weekend.