Vejr

Livsfarligt vejr i USA: Usædvanligt tornadoudbrud truer

Allerede i dag skabte tornadoer ødelæggelser i dele af Florida, men nu er et nyt og endnu mere omfattende uvejr på vej

Supercelle

En supercelle er en særlig type tordenbyge, som består af en roterende opdrift - en såkaldt 'mesocyklon'.

Af alle typer tordenvejr på kloden er supercellen den mindst fremtrædende, men til gengæld den voldsomste af slagsen.

Den kan dannes i områder hvor atmosfæren er ekstremt ustabil og vindens hastighed og retning ændrer sig markant op igennem troposfæren.

Superceller er velkendte i det centrale USA i foråret og forsommeren, men også over Mellem- og Sydeuropa kan superceller opstå i navnlig sommermånederne. I Asien er det især i Bangladesh og det østlige Indien, at superceller forekommer.

Superceller forårsager typisk kraftige vindstød, store mængder regn og store hagl, mens en brøkdel af supercellerne er i stand til at producere tornadoer. 

På trods af, at vi i herhjemme undertiden har været ramt af kraftige tordenuvejr, så er superceller som sådan aldrig med sikkerhed observeret herhjemme.

Selvom tornadosæsonen i USA først begynder om et par måneder, så har flere meget alvorlige uvejr ramt den sydøstlige del af USA.

Tidligere i dag kostede flere alvorlige tornadoer elleve menneskeliv i Georgia, og inden oprydningsarbejdet er færdigt og andre indbyggere har sundet sig, så re et endnu mere omfattende uvejr på vej.

Det amerikanske tornadovarslingsinstitut, SPC, har her til aften - dansk tid - udsendt et såkaldt 'tornado watch' for en stor del af den nordlige halvdel af Florida, størstedelen af Georgia, samt den sydøstlige del af Alabama.

I disse områder kan der i aften og i nat amerikansk tid, dannes kraftige uvejr der kan indeholde tornadoer, hagl med diameter op mod 5 centimeter, samt vindstød i forbindelse med tordenbygerne der kan nå orkanstyrke.

Det er særdeles usædvanligt med så kraftige uvejr så tidligt på sæsonen, og desuden endnu mere usædvanligt, at det er den sydøstlige del af USA der rammes i sådan et omfang.

De voldsomme uvejr der kan danne tornadoer, er skabt på grænsen mellem varm og fugtig luft fra den Mexicanske Golf samt Atlanterhavet, og køligere og væsentlig mere tør luft fra det nordamerikanske kontinent.