Redningsfolk er selv i livsfare: Stor risiko for ny lavine

Mens håbet svinder for at finde overlevende i hotel Rigopiano, bliver redningsarbejdet hindret af stor risiko for at blive ramt af endnu en lavine.

En ulykke kommer sjældent alene, og risikoen for endnu en lavine er noget, der tages meget seriøst i de italienske bjerge.

Redningsfolk har siden tidligt torsdag morgen forsøgt at kæmpe sig vej til hotel Rigopiano, der onsdag blev ramt af en voldsom lavine. Op mod 30 mennesker var på hotellet, og kun to er blevet reddet ud i live.

Og det er ikke kun et frossent helvede bestående af tusindvis af tons sne, der blokerer veje og bjergpas, som redningsfolkene må kæmpe mod. Indsatsen må konstant tage højde for risikoen for, at endnu en lavine kan ramme.

Institut forudser stor risiko

Det italienske meteorologiske institut har en oversigt over lavinerisikoen forskellige steder i landet, og den viser, at det netop er i bjergkæden Apenninerne i det centrale Italien, at risikoen er størst. Den anslås til at være på niveau fire ud af fem.

Til sammenligning er risikoen i de italienske Alper, som ellers oftere rammes af laviner, højest på niveau tre, og mange steder kun på niveau et eller to.

Det har fået Italiens premierminister, Paolo Gentiloni, til at rose redningsfolkenes mod.

- Vi har set på video, hvordan redningsfolkene når frem til hotellet. De videoer er vidnesbyrd, ikke kun om de redningsfolks mod og selvfornægtelse, men også om de yderst vanskelige forhold, som man arbejder under i den situation.

Håber svinder

Årsagen til den første lavine, og til at risikoen fortsat er så stor, er et usædvanligt voldsomt snefald i den centrale del af Italien. Det skyldes kold luft fra Balkan, der samler fugt op over et meget varmt Adriaterhav.

Som timerne går, svinder håbet om at finde overlevende på hotel Rigopiano. Ikke mindst fordi adgangen til hotellet stadig er meget vanskelig. Forsøg på at skabe kontakt til eventuelle overlevende har hidtil ikke båret frugt.

Tre personer er bekræftet døde på hotellet, og mellem 20 og 30 menes stadig at være derinde.