Vejr

- Det er meget sjældent med så store mængder sne

Op mod 30 personer frygtes dræbt i en lavine i Italien. En lavine ansporet af meget voldsomme snebyger.

En lavine har ramt hotellet Rigopiano i det centrale Italien. Op mod 30 mennesker frygtes dræbt i de meget voldsomme snemasser.

Årsagen til lavinen skal findes i et uheldigt sammentræf af begivenheder. Den første er, at området er ramt af snebyger i sjældent set grad. Op mod to en halv meter sne har ramt bjergsiderne nær byen Pescara.

- Vi er vant til at se store mængder sne i Italien, men så er det som regel nordpå, ved Alperne og Dolomitterne. Det er meget sjældent, at der kommer så store mængder hernede sydpå, fortæller TV 2s meteorolog Thomas Mørk.

Svaret skal findes i Polen

De store mængder sne er altså netop faldet og er derfor meget løs. Så da en serie jordskælv ramte området i går onsdag, var det rigeligt til at sætte gang i den kraftige lavine.

- Sneen er slet ikke frosset fast til underlaget endnu, så det kan nemt rive sig løs. Det er formentlig det, der er sket her, siger Thomas Mørk.

Går man et spadestik dybere i årsagsforklaringen, ender man imidlertid et helt andet sted. Nærmere bestemt i det sydøstlige Polen. Her finder man nemlig centrum i et stort højtryk med kold luft, som lige nu sender temperaturerne i store dele af det centrale Europa langt ned under frysepunktet.

Højtrykket sender kold luft sydpå over Balkan og ud over Adriaterhavet. Og det er her, det bliver rigtig kritisk.

TV 2s meteorolog klargør, hvordan et højtryk i Polen kan forårsage en lavine i italien.

Samler fugt over varmt hav

Adriaterhavet er nemlig op mod 15 grader varmt, og det er ikke så godt i kombination med den bidende kolde luft.

- Der bliver samlet en masse fugt op, som betyder, at bygerne bliver rigtig hidsige, fortæller Thomas Mørk.

Endnu værre bliver det, når bygerne rammer bjergkæden Apenninerne. Her bliver bygerne presset opad og bliver forstærket. Og det er altså hele den proces, der resulterer i sjældent kraftige snebyger.

- Vi kender det også herhjemmefra, når kraftige byger over Østersøen rammer Bornholm. Her er det bare langt mere ekstremt, siger Thomas Mørk.

Idet den kolde luft rammer det varme Adriaterhav bliver der dannet kraftige byger, som bliver forstærket over bjergkæden Appenninerne