Vejr

Ekstremt vintervejr over spansk ferieparadis: Her sner det for første gang i 90 år

Indbyggerne i den spanske by Torrevieja vågnede onsdag op til et vejr, som byen ikke har oplevet siden 1926

Sydeuropa er mange steder ramt af barsk vintervejr med isnende kulde og store mængder sne.

Og hvor usædvanlig kulden er i blandt andet Spanien i disse dage vidner billeder fra byen Torrevieja på den spanske østkyst om i dag.

Indbyggerne i byen stod nemlig op til noget så særdeles usædvanligt som sne.

Costa Blanca hvid - af sne

Ikke bare et par forkølede fnug i luften, men sne på både jorden og på den ellers så sommerlige og palmefyldte strand i mængder store nok til, at male  byen og kysten hvid.

Sne er som sådan ikke sjældent i det centrale Spanien og de højere beliggende områder, men det er til gengæld højest usædvandligt på den spanske østkyst og helt ud til Middelhavet.

Således har det ikke sneet i Torrevieja i 90 år. Her ligger den gennemsnitlige dagtemperatur i januar på 16,2 grader. I byerne Dénia og Xábia længere oppe af Costa Blance fik man også sne - hér den første siden 1983.

Ovenstående video er taget af danske Martin Amtkjær onsdag formiddag, som har sendt den til TV 2. Han er lige nu på golftur med tre venner i netop Torrevieja - og dét syn, som de vågnede op til onsdag, var helt sikkert ikke det, som de havde regnet med.

Torrevieja er en del af den godt 200 km lange kyststrækning Costa Blanca, der på dansk betyder den hvide kyst. Navnet refererer dog til det hvide sand og bestemt ikke til sneen, som altså er uhyre sjælden på de kanter.

Årsagen til det ekstremt sjældne snefald skal findes i det selvsamme store højtryk, som ligger over Mellemeuropa og nu dirigerer mild luft ind over Skandinavien.

Syd for højtrykkets centrum strømmer meget kold luft hele vejen fra Rusland ned over Balkan og Italien og videre til Spanien. 

Sne i Torrevieja sidste gang i 1926 og 1914

Sidste gang der faldt sne i byen var 2. Juledag 1926 - se billederne herunder.

Inden da skulle man tilbage til den 2. januar 1914, for at se sne i byen. Se billederne herunder. Det er altså kun anden gang de seneste 100 år at byen oplever snevejr.