Vejr

-14,1 grader: Vi har vinterens hidtil koldeste morgen

Mandag morgen målte man i Midtjylland vinterens hidtil laveste temperatur.

Efter en kold, klar og stille nat er temperaturen styrtdykket i Midtjylland, så vi til morgen måler vinterens hidtil laveste temperatur.

Med -14,1 grader klokken 8.30 i Isenvad sydøst for Ikast passerede vi de -14,0 grader, som ind til i dag var vinterens laveste temperatur. Den blev målt i Tirstrup om morgenen den 6. januar i den kolde luft efter stormfloden den 4.-5. januar.

Dermed har vi i dag vinterens hidtil koldeste morgen, og vi skal tilbage til den 21. januar 2016 for at finde koldere vejr. Her målte man -16,3 grader i Isenvad.

Den isnende kulde i Midtjylland er opstået på grund af en kombination af en snedækket jord, svage vinde og en i forvejen kold polar luftmasse. Desuden er der langt til det relativt lune hav, og tilsammen fik det temperaturen til at styrtdykke fra søndag eftermiddag og frem til mandag morgen.

Især snedækket er grunden til, at det kan blive så koldt.

Sne på jorden isolerer nemlig effektivt for den varme, som normalt kommer nedefra, og derved kan luften hen over sneen blive ekstra kold.

Man ser tydeligt effekten, når man kigger rundt i resten af landet. De steder, hvor der ikke ligger sne og hvor man er lidt væk fra de lunere kystområder, er temperaturen typisk -3 til -7 grader på samme tid som Isenvads -14,1 grader.

Det klare og kolde vejr fortsætter et døgns tid endnu, og her efter vil mildere vejr strømme ind over os fra vest.