Vejr

Vintervejr over Danmark: Her stod man op til 11 cm sne

Snebygerne lørdag eftermiddag og aften ramte især den centrale del af Jylland, hvor man nogle steder søndag står op til kælkeføre og 11 cm sne

Nogle steder i landet er der ikke faldet så meget som ét fnug, mens man andre steder roligt kan tage kælken frem søndag morgen.

Efter at snebyger, der nogle steder var ret kraftige, i går drog ned over især Jylland nordfra, så er der kæmpestor forskel på, hvordan vintervejret opleves rundt omkring i landet.

Især midtjyerne har det seneste døgn fået en hel del sne, og især i området omkring byer som Viborg, Skive, Stoholm, Karup og Ikast har været ramt hårdest - eller bedst om man vil - af vintervejret.

I Ikast ligger der her til morgen 10 cm sne mens man i Karup har 11 cm sne. Se nedenstående billeder af Lene Nielsen og Jacob Frederiksen, som søndag morgen stak en tommestok i sneen.

Snebygerne blev dannet i forbindelse med et lille lavtryk, der bevægede sig ned igennem den østlige del af Kattegat fra nord.

På dets vestside 'trak' det et spor af talrige snebyger, som på en linje bevægede sig ned over især Han Herred,  Limfjordsregionen og Midtjylland. Se radaranimationen ovenfor, som løber fra lørdag kl. 12.00 til søndag kl. 03.00.

Også andre steder i landet har man fået sne men i mindre mængder.

Definitioner af nedbørtyper: Sne, tøsne, slud, isslag, hagl og regn

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer

Selvom temperaturen kan krybe lidt over frysepunktet i dagens løb, så kan sneen med klart vejr og en kold jord godt få lov til at blive liggende i  al fald nogle steder i landet - og blandt andet i Midtjylland er der mulighed for en kælketur.

Sneen og det klare vejr, som kom i løbet af natten, har også sendt temperaturen ned under frysepunktet i det meste af landet. I Isenvad tæt på Ikast blev der målt -9,5 grader her til morgen.