Vejr

Historisk stormflodsbølge ruller nu hen over Østersøen - og slår rekorder på stribe

Historisk stormflodsbølge ruller netop nu hen over Østersøen og slår rekorder på stribe

Den enorme højvandsbølge som netop nu ruller ind gennem Østersøen har nu nået den østlige del af landet, hvor den har givet rekordhøj vandstand - og stormflodsbølgen fortsætter de kommende timer mod vest.

Vandstanden har således toppet på Sydøstsjælland, Møn og Falster, hvor man flere steder har sat nye rekorder.

I Gedser har man med en vandstand på 167 cm over dagligt vande målt den højeste vandstand siden 1914, mens man flere andre steder aldrig har registeret højere vandstand.

Allerede inden højvandsbølgen har nået Det Sydfynske Øhav og fjordene i Sønderjylland er stormfloden gået hen og blevet af historiske dimensioner.

Først på aftenen begyndte vandstanden at kulminere mod øst - og her gav stormfloden nye rekorder.

Flere af de steder, hvor vandstanden måles har blot registeret vandstande siden 1950'erne - og her er der sat nye rekorder i både Køge (157 cm) og Hesnæs på Falster (170 cm).

Begge steder har vandstanden været over den statistiske sandsynlighed for at opleve noget lignende inden for en periode på 100 år.

I Hesnæs på Falster overgår man med 170 cm dog 100 års-returvandstanden på 157 cm - så der her statistisk set er tale om en stormflod man kun oplever med flere hundrede års mellemrum.

Mens stormfloden har toppet mod øst, så ventes den først kulminere efter midnat i den vestlige del af Østersøen, hvor især fjordene i Sønderjylland kan få rekordhøj vandstand - som man kun ser det med 100 års mellemrum.