Dystre prognoser: Stormflod i de indre farvande kan blive meget alvorlig

16x9
Sådan så det ud da vandstanden senest var alvorlig forhøjet i Sønderborg den 6/1 2012. Dengang stod vandet 'kun' 1,38 meter over normalen. Alligevel blev Sønderbro og Havnegade oversvømmet. Foto: Leif Boye Jensen / Privatfoto

Der er udsigt til stærkt forhøjet vandstand i de indre danske farvande natten til torsdag - og muligvis den værste stormflod i mindst 11 år

Der bliver i den grad brug for sandsække og gummistøvler langs kysterne i de indre danske farvande i løbet af de kommende par døgn - og nogle steder vil det måske slet ikke være nok.

Det kraftige blæsevejr, som i aften og i nat drager ind over landet, ventes nemlig at sende vandstanden op på alvorligt høje niveauer i den vestlige del af Østersøen viser de seneste vandstandsprognoser fra DMI.

Stærkt forhøjet vandstand syd for Lillebælt og på Sydfyn

Værst ser det ud til at gå for sig langs den jyske østkyst syd for Lillebælt og i Det Sydfynske Øhav. 

Her ventes vandstanden at stige til mellem 1,45 og 1,75 meter over daglig vande i følge de nuværende prognoser, men også omkring Lolland, Falster og Sydsjælland kan vandstanden komme over 1,50 meter hvis prognoserne står til troende.

Sønderborg er en af de byer, der står over for at blive ramt af de stærkeste vandstandsstigninger på op mod 1,75 meter over normal vandstand, og det gjorde havnefogeden meget urolig, da TV 2 VEJRET talte med ham tidligere i dag.

Allerede ved 1,36 meter oversvømmes Havnegade og Sønderbro, og havnemolen kan kun klare en vandstand på 1,50 meter.

Sådan så det ud da vandstanden senest var alvorlig forhøjet i Sønderborg den 6/1 2012. Dengang stod vandet 'kun' 1,38 meter over normalen. Alligevel blev Havnegade oversvømmet.
Sådan så det ud da vandstanden senest var alvorlig forhøjet i Sønderborg den 6/1 2012. Dengang stod vandet 'kun' 1,38 meter over normalen. Alligevel blev Havnegade oversvømmet. Foto: Leif Boye Jensen / Privatfoto

I Haderslev ventes vandstanden at kunne nærme sig 1,50 meter - og her står vandet ind over kajen, når vandstanden når 1,25 meter.

I Kolding ventes vandstanden at kunne nå 1,35 meter, mens havnemolen kan klare 1,50 meter. Til gengæld kan vandet løbe ind i Kolding Å og allerede ved 1,10 meter forårsage lokale oversvømmelser, fortalte havnefogeden TV 2 VEJRET tirsdag.

Også i Kolding stod vandet højt den 6/1 2012 med 1,23 meter over daglig vande. Denne gang kan man nå op omkring 1,30 meter, men havnemyndighederne forventer ikke umiddelbart de store problemer hér.
Også i Kolding stod vandet højt den 6/1 2012 med 1,23 meter over daglig vande. Denne gang kan man nå op omkring 1,30 meter, men havnemyndighederne forventer ikke umiddelbart de store problemer hér. Foto: Bjørn Pedersen / Privatfoto

På Fyn ventes også forhøjet vandstand - blandt andet i Faaborg med en nuværende udsigt til ca. 1,75 meter over daglig vande. Her melder havnefogeden at molen på havnen står mellem 1,20 og 1,50 meter over daglig vande, så her er man også meget urolig for oversvømmelser. 

Oversvømmelser i Faaborg i forbindelse med forhøjet vandstand den 6/1 2012. Dengang stod vandet  1,48 meter over normalen. Denne gang kan vandstanden måske nå 1,60 meter.
Oversvømmelser i Faaborg i forbindelse med forhøjet vandstand den 6/1 2012. Dengang stod vandet 1,48 meter over normalen. Denne gang kan vandstanden måske nå 1,60 meter. Foto: Esben Kaercell / Privatfoto

Også stærkt forhøjet vandstand øst for Storebælt

Langs kysterne på Lolland, Falster og Sydøstsjælland vil vandet også stige markant. Ved Rødby på Lolland er digerne dog så høje, at vandstanden ikke burde give problemer, ligesom man ej heller i Gedser forventer større udfordringer.

Det gør man til gengæld nogle steder på Sydøstsjælland. I Præstø kan vandstanden på ca. 1,65 meter oversvømme både havnen og indre by meddeler havnefogeden. Når vandstanden over 1,60 meter ser det alvorlig ud for indre by, og allerede ved 1,25 meter står der vand på havnen.

Det skal dog noteres, at vandstandsprognoserne er behæftet med en naturlig usikkerhed. Under stormen 'Urd' forblev vandstanden i Roskilde Fjord - heldigvis - ca. 30 cm lavere end prognoserne forudså, da det så værst ud. Sådan kan det - med lidt held - også gå denne gnag.

Kraftig nordenvind er årsagen

At det denne gang ser ud til at gå hårdest ud over den sydlige del af landet omkring Vestlige Østersø skyldes den kraftige nordenvind, der i løbet af de kommende par døgn vil blæse ned igennem først Kattegat og siden Østersøen øst for Bornholm, når et kraftigt lavtryk bevæger sig over mod Baltikum.

Herved presses vandet fra Østersøen øst for Bornholm sammen over Vestlige Østersø. Vandet herfra kan ikke komme nordpå, da vindpresset fra Kattegat gør vandet til en effektivt stopklods.

Resultat er derfor en mærkbar forhøjet vandstand i den vestlige del af Østersøen, der kan føre til en egentlig stormflod.

Sidste gang de indre danske farvande var udsat for en omfattende stormflod var i forbindelse med stormen den 1. november 2006. 

Dengang steg vandstanden til 204 cm i Odense Fjord, 170 cm i Aabenraa og 156 cm i Sønderborg for at nævne nogle af de ramte byer. I Sønderborg kan dén vandstand måske blive overgået natten til torsdag.