Vejr

Månen har stadig selskab - men det er ikke af en stjerne

Et kraftig lysende 'stjerne' kan i disse dage ses lyse himlen op sammen med månen - men der er faktisk tale om en planet

Bemærk at denne artikel første gang er bragt den 2. januar 2017. Vi har dog på TV 2 VEJRET atter fået mange spørgsmål til selvsamme 'fænomen', så derfor bringer vi den nu igen i en opdateret udgave.

Mange danskere har spærret øjnene op, når de de seneste dage har kastet et blik op på aftenhimlen.

Månen ser nemlig ud til at have fået lysende selskab, men de mange brugere som har kontaktet TV 2 VEJRET har svært ved at tro, at der skulle være tale om en stjerne.

Venus lyser stærkest - efter solen og månen

Og det er da ej heller tilfældet. I stedet er det planeten Venus, som kan ses lyse kraftigt op ved siden af månen. Venus har været synlig på himlen om aftenen i flere måneder, og vil fortsat være det i den kommende tid, hvis man ønsker at nyde synet af en af solsystemets planeter.

Ovenstående foto er fra Jan Sørensen, som tog det smukke billede tidligt onsdag aften i Spentrup i Østjylland.

Mens Venus er hele 52 mio. kilometer fra Jorden i øjeblikket, så er månen 'kun' 369.000 kilometer væk, men Venus er stadig det mest lysende himmelobjekt efter solen og månen.

Kaldes for 'morgen- eller aftenstjernen'

Planeten kaldes også 'morgen- eller aftenstjernen', da den på forskellige tider af året kan ses lyse stærkt op på himlen enten morgen eller aften.

Man kan torsdag aften se Venus på den sydvestlige himmel nær månen, indtil planeten går ned kl. 21.14 (tid for København). Månen takker af for i dag kl. 22.54.

Efterhånden vil Venus også være synlig om morgenen, når den står op i retning øst-nordøst. Det sker fredag kl. 06.49, men sidst på måneden sker det allerede én time tidligere. Samtidig bliver det en overgang mørkere om morgenen, når vi den 26. marts sætter uret én time frem.

Med vekslende skydække skulle der være fin mulighed for at se Venus i de kommende dage i nogle perioder.