Vejr

Urd var den vildeste storm på Færøerne nogensinde: Fik vandfald til at blæse opad

Stormen Urd er den kraftigste storm på Færøerne nogensinde.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Stormen Urd ramte Danmark voldsommere end prognoserne forudsagde.

Alligevel var styrken på stormen i Danmark væsentligt mildere, end det var tilfældet på Færøerne. Med vindstød på helt op til 78,7 meter i sekundet, som svarer til dobbet orkanstyrke, satte Urd nemlig rekord for en storm på øen.

- Det er usædvanligt højt. Hvis vi kigger på normalen, er det noget over det, man tidligere har obseveret. Den hidtil højeste måling på Færøerne er på 66 meter i sekundet i 1997, siger Thomas Mørk, der er Meterolog på TV 2.

Han forklarer, at stormen Urd først ramte Færøerne og derefter bevægede sig mod Danmark. Lavtrykket toppede dog på Færøerne, hvorfor stormen var noget mildere, da den ramte Danmark.

Torkild Beder Thomsen har optaget denne video fra stormen Urds hærgen, der giver en fornemmelse af, hvor kraftig den var.

Med vindstød på helt op til 78,7 meter i sekundet, satte Urd rekord for en storm på Færøerne.

I Danmark blev det kraftigste vindstød i forbindelse med Urd målt i Torsminde. Her blev der målt vindstød på op til 38,1 meter i sekundet. På Rømø blev der målt vindstød på 37,6 meter i sekundet, mens det kraftigste vindstød i Hirtshals blev målt til 35,5.

Selvom stormen ikke kostede nogle mennesker livet på Færøerne, bragte den mange ødelæggelser med sig. Smadrede biler og tage, der fløj af huse, for at nævne nogle af dem.

- Det var en usædvanlig kraftig storm, som Færøerne blev ramt af. Til sammenligning er den kraftigste storm, som er målt i Danmark, stormen Allan i oktober 2013, der blev målt til 53.5 meter i sekundet, siger Thomas Mørk.

Den voldsomme vind gjorde også, at man kunne se et specielt fænomen. Flere af de mange mindre vandfald på de færøske fjelde faldt nemlig opad som følge af de ekstreme vindforhold.

Orkan får vandet ti at falde opad