Stor usikkerhed om juleblæst: Kan blive til storm

Et kraftigt blæsevejr kan ramme Danmark 2. juledag, og der er risiko for, at det kan udvikle sig til en regulær storm.

Beuafort-skala

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Vi går nogle milde og blæsende juledage i møde, og der er potentiale til et kraftigt blæsevejr - men usikkerheden er endnu stor.

Især mandag aften og natten til tirsdag kan vi blive ramt af intense vindstød, når et lavtryk bevæger sig nord om Danmark med de kraftigste vinde lige hen over os.

Vindstødene kan være af stormstyrke, og enkelte prognoser har sågar orkanstyrke i stødene og fuld storm i middelvinden.

Middelvinden er det gennemsnitlige vindpres, mens vindstødene er de kortvarige, kraftigere pust, som er ansvarlige for ødelæggelser i stormvejr.

Blæst og kulde efter juleregn

Blæsten kommer på bagsiden af et frontsystem, som passerer Danmark 1. og 2. juledag.

I første omgang trækker en varmfront med regn og mildt vejr ind over os søndag, mens den tilhørende koldfronts regnvejr passerer landet natten til mandag.

På bagsiden af koldfronten klarer det op med byger, luften bliver gradvist koldere og vinden frisker op fra en i forvejen blæsende weekend.

Det er meget sandsynligt, at vi mandag eftermiddag, aften og natten til tirsdag får en hård vind til en hård kuling fra vest og nordvest, men det er også en forhøjet sandsynlighed for, at vi kommer op på stormende kuling til fuld storm i Skagerrak og i Østersøen.

Vinden ventes at blive meget urolig med hyppige vindstød, som kan være af stormstyrke i store dele af landet, mens man lokalt kan få stærk storm eller orkanstyrke i de værste vindstød i henhold til prognoserne torsdag formiddag.

Trafikken på broerne kan blive påvirket af blæsten

Nordjyderne, nordsjællænderne og bornholmerne er mest udsatte for de kraftige vindstød, men man bør være opmærksom i hele landet, især hvis man skal over Storebæltsbroen sent 2. juledag.

Vinden ventes nemlig at dreje op mod nordvest, når den bliver kraftigst, så den til dels kommer til at blæse på tværs af Storebæltsbroen.

Samtidig er der risiko for glatte veje, når luften bliver så kold, at der kan falde sne- og haglbyger sammen med den kraftige blæst.

Skal du køre tværs over landet 2. juledag, så hold dig opdateret på vejret, for der er potentiale til barsk vejr, som kan påvirke trafikken - men usikkerheden er endnu stor.