Vejr

18 år siden decemberorkanen ramte Danmark - se Tanevs legendariske vejrudsigt

Alle der oplevede den, husker den dag, Danmark blev ramt af århundredets orkan.

Fredag den 3. december 1999 ramte en orkan Danmark. Orkanen fejede hen over den sydlige del af landet på en aften, som sent vil blive glemt.

Alle der oplevede orkanen, kan den dag i dag huske præcis, hvad de foretog sig i de timer orkanen rasede.

Ovenfor kan du se den legendariske vejrudsigt med Peter Tanev fra den 3. december, mens du herunder i en podcast kan høre, hvorledes Jes Dorph Petersen, Per Christiansen og Ole Vestergaard alle oplevede orkanen. De var alle på arbejde på TV 2 den 3. december 1999 .

Decemberorkanen er blevet et begreb

Mange havde ikke haft en anelse om, hvad ordet orkan betød i vejrudsigterne, og blev overrasket over, hvad der skete den dag i december for 18 år siden. De fleste mennesker i den sydlige halvdel af landet blev på en eller anden måde berørt af orkanen, der er en af de voldsomste og mest omfattende i nyere dansk vejrhistorie.

I alt ødelagde orkanen værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker og kostede 6 mennesker livet.

Orkanen den 3. december 1999 er blevet et begreb, og med sine 51 m/s i vindstødene på Rømø inden vindmåleren blæste omkuld, har den virkelig noget at have det i. Det er en vindhastighed, der senere kun er blevet overgået af orkan Allan - som den højeste vindhastighed målt nogensinde på dansk grund.

I forbindelse med orkanen opstod der langs Den Jyske Vestkyst stormflod til trods for, at der var ebbe, mens vinden kulminerede, og flere steder langs Vadehavskysten gennembrød vandet digerne.

Kom i forbindelse med et kraftigt lavtryk

Orkanen dannedes som et lille lavtryk i Atlanterhavet den 2. december og bevægede sig hurtigt mod Øst. Allerede om morgenen den 3. december lå lavtrykket over England.

Det udviklede sig voldsomt, mens det bevægede sig ind gennem Nordsøen, og i løbet af den 3. december bevægede det sig fra Nordsøen til Thyborøn og videre derfra til Anholt og Sverige med et tryk i centeret på 951 hPa.

I løbet af formiddagen blæste det ved Vestkysten op. Først fra syd. I løbet af eftermiddagen tiltog vinden i Sydvestjylland til orkanstyrke, og orkanen fejede i løbet af aftenen og natten hen over hele den sydlige del af landet.

Vinden var kraftigst i de sydlige egne, der stort set alle steder - også inde i landet havde middelvinde over 35 m/s (orkan), hvilket er meget sjældent.

Lavtrykket udviklede sig ekstremt voldsomt - og lufttrykket faldt med 48 hPa på timer, der gjorde lavtrykket bag december orkanen til en dobbelt atmosfærisk bombe.