HVIDJULSBAROMETERET: 1 % chance for hvid jul

Hvor stor er chancen for en landsdækkende hvid jul? Vi giver dig svaret hele december - hvor vi hver dag stiller HVIDJULSBAROMETERET

Hvid jul definition

I Danmark kalder vi det landsdækkende hvid jul, når der den 24. december ud på eftermiddagen i mindst 90 % af landet ligger 0,5 cm sne.

Hvis der ét eller andet sted i landet ligger sne - så taler man om en lokal eller delvis hvid jul.

Hver dag frem til den 24. december tager vi hver dag temperaturen på julesneen - og holder øjet stift rettet mod chancen for den hvide jul.

Til det formål bruger vi på TV 2 VEJRET 'HVIDJULSBAROMETERET', som viser, hvor mange procents chance, vi vurderer, at der er for en landsdækkende hvid jul.

Derfor står HVIDJULSBAROMETERET som det gør

Der er nu fire dage til jul - og alt tyder på en mild jul, hvor nedbøren vil falde som regn.

Der er dog en lille mulighed for snefnug i luften i Nordjylland juleaften, når koldere luft fra nordvest strømmer frem med byger.

Det giver os dog efter al sandsynlighed grøn jul i hele landet - og chancen for den hvide jul fortoner sig i regndråberne og helt lokale snefnug. 

Der skal derfor nu et stort julemirakel til for at give os hvid jul.

Derfor sætter vi i dag HVIDJULSBAROMETERET på symbolske 1 % chance for en landsdækkende hvid jul.

Mere om HVIDJULSBAROMETERET

HVIDJULSBAROMETERET er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2 VEJRET - og vi starter sædvanen tro allerede ved julemånedens start, som ved enhver anden julekalender.

De først dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske et enkelt vejrvarsel.

Hvid jul siden 1900

År med landsdækkende hvid jul i Danmark - siden år 1900

2010
2009
1995
1981
1969
1956
1938
1923
1915

Statistisk set er der ca. 8 % chance for en Hvid Jul. Siden 1900 har vi nu haft hvid jul 9 gange. Det er i gennemsnit ca. hvert 13. år.

Når vi kommer ind i den anden decemberuge, begynder de første 'rigtige' vejr-modeller, som vi anvender på TV 2 VEJRET at vise os deres spæde bud på julevejret.

Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af HVIDJULSBAROMETERET - og de giver os allerede den 8. december de første 'rigtige' bud på, hvilken retning julevejret kan tage.

Frem til den 15-16. december er usikkerheden fortsat meget stor i de 'rigtige' prognosemodeller, men fra ca. 10 dage før Juleaften vil prognosen normalt blive mere og mere sikker - og flere prognosemodeller begynder samtidig at vise sig med deres bud.

Fra 5-7 dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.

Men som det er når vi har med vejret at gøre - så er det værd at huske tilbage på julen 2001 og 2003, hvor den Hvide Jul gik i 'vasken' i de aller sidste timer - eller på julen 2004, hvor vi trods HVIDJULSBAROMETERET helt i bund var lige ved at få landsdækkende hvid jul i 11. time.

De seneste tre år har julen været landsdækkende grøn - men et snevejr 1. juledag forrige år - i 2014 - var lige ved at ændre på det.

I 2011 var julen lokalt hvid, mens vi i både 2009 og 2010  havde landsdækkende hvid jul - begge år stod HVIDJULSBAROMETERET på 100 % juleaften.

Om det sker igen år, kan du følge med i her på vejr.tv2.dk og i TV 2 VEJRET's tv-vejrudsigter på TV 2 og TV 2 NEWS.