Vejr

Sådan ramte meteoren der lyste aftenhimlen op over Danmark

Meteorens bane hen over Sydsverige kl. 18.25 mandag aften den 28/11 2016 GoogleEarth/Norsk Meteornettverk / TV 2 VEJRET

Meteoren, der mandag aften kunne ses over Danmark er foreløbigt kortlagt. Den passerede hen over Skåne i Sydsverige.

Mange danskere så mandag aften kl. 18.25 en stor ildkugle, der i ni sekunder lyste aftenhimlen op.

Ifølge beretninger som TV 2 har modtaget fra hele landet, virkede det som om ildkuglen styrtede ned tæt på - og man forventede at høre et brag. 

Det udeblev - og foreløbige optegnelser fra observationssteder i Danmark og Norge viser, at ildkuglen - en såkaldt bolide - passerede hen over Sydsverige, hvorfra den kunne ses i hele Sydskandinavien og Østersøområdet. 

Det er anden gang inden for et år, at man har kunne se en kraftig ildkugle over Danmark. Senest var den 6. februar, hvor der blev fundet meteoritstykker nær København. 

Kameraer har kortlagt meteorens bane

Norsk Meteornettverk, der har data fra kameraer i både Norge og Danmark har ligesom danske stjerneskud.info kortlagt meteorens bane.

Den klare aften betød, at meteoren blev observeret af alle kameraer i både Danmark og Norge, der er opsat til netop dette formål.

Med data fra fem kameraer har Norsk Meteornettverk foreløbigt bedste bud på meteorens bane. 

De første data tyder på, at det er en metoride på størrelse med en knytnæve, der har ramt jordens atmosfære, og som en meteor er brændt op på vej gennem atmosfæren. Og det er muligt, at rester er faldet til jorden - hvor man så kan finde det som en meteorit. 

Passerer 110 km hen over Sydsverige - på ni sekunder

Kl. 18:25:29 ramte meteoriden jordens atmosfære med en hastighed på 13 km/s - der svarer til 46.800 km/t.

Da meteoren første gang observeres, befinder den sig i 69,5 kilometers højde over Østersøen lige sydøst for Trelleborg i Skåne.

Herfra kan den i ni sekunder som en kraftig ildkugle ses på himlen, mens den bremses op af jordens atmosfære.

Tredimensionel beregning af meteorens bane ned gennem Atmosfæren mandag den 29/11 2016

Fra området sydøst for Trelleborg bevæger den sig fra sydvest mod nordøst med en kurs på 35 grader. Meteoren styrtede ifølge beregningerne gennem atmosfæren med en vinkel på 21 grader - hvor 90 er lodret og 0 er vandret.

Faldvinklen er relativ lav - og derfor har man også kunne se metoren i relativ lang tid.

Meteoren bevægede sig i løbet af de ni sekunder tværs hen over Skåne langs en linje på 110 kilometer, hvor den Ifølge de foreløbige beregninger brændte op i 27,6 kilometers højde nær Kristianstad i det nordøstlige Skåne.

Har sandsynligvis ramt jorden i Sydsverige

Med så stor og lysstærk en meteor, så må det forventes, at rester af den kan have ramt jorden - og man kan finde meteoritstykker.

Skal man lede efter dem - så viser data, at de bedste chancer for at finde meteoritstykker er ved Ivö-søen nær Kristianstad.

Med den lave faldhastighed - kan det dog være man skal helt ind i Blekinge for at finde meteoritstykker.

Under et år siden der sidst blev set en ildkugle

Den 6. februar 2016 kunne man senest se en lysstærk ildugle over Danmark. Dengang var det overskyet - og et lysglimt og overlydsbrag, da meteoren eksploderede nær København, vakte dengang størst opmærksomhed.

Efterfølgende blev der fundet meteoritstykker vest for København - og det største meteoritstykke blev fundet i Ejby nær Glostrup.