Se video: Borger fangede ildkuglen over Danmark på kamera

En ildkugle over det danske himmelrum har fået flere seere til at henvende sig til TV 2.

Omkring klokken 18.25 for en ildkugle over dansk territorium. Det fortæller flere at TV 2's seere og læsere, og astrofysiker ved Tycho Brahe Planetariet, Tina Ibsen bekræfter, at der med meget stor sandsynlighed har været tale om en meteor:

- Vi har fået masser af henvendelser fra folk, der har set en ildkugle. Der er dog ikke nogen, der har rapporteret om et brag eller en lyd, og det indikerer, at meteoren er brændt inden den har ramt jordens overflade, fortæller Tina Ibsen. 

Hun opfordrer alle, der så ildkuglen, til at indrapportere deres observationer på www.ildkugle.dk, så Tycho Brahe Planetariet kan danne sig det mest optimale overblik. Planetariet har fået henvendelser fra hele Danmark, og det er usædvanligt, fortæller Tina Ibsen: 

- En meteor kan passere det danske himmelrum og fortsætte i alle retninger, så det er usædvanligt, at den både er set i Nordjylland og på Sjælland.

Fanget på video

Rigtig mange læsere af tv2.dk har skrevet mails om, at de har set meteoren. De kommer fra både Jylland, Fyn og Sjælland. Det er dog de færreste, der har nået at fange meteoren på kamera.

En af undtagelserne er Caspar Andreis fra Holte, som det lykkedes at optage et videoklip med meteoren. Det kan ses ovenfor artiklen. 

Det samme gælder Højris Heyn, som har optaget denne video i nærheden af Silkeborg:

Meteor optaget fra bil af Højris Heyn.

Michael Linden-Vørnle er med til at bestyre websiden www.ildkugle.dk, og han glæder sig til at se, hvad de forskellige kameraer afslører:

- Én ting er, hvad der kommer ind på ildkugle.dk, men det bliver også interessant at se de billeder, som vores fem kameraer rundt i hele landet har taget. Med de billeder kan vi blive klogere på, hvor kuglen kommer fra, og måske hvor den er landet, siger han. Linden-Vørnle fortæller, at en meteor kun er synlig på himlen i meget få sekunder. Derfor mener han, at det er tidspunktet, der gør, at så mange har set den:

Klokken 18.25 er folk på vej hjem fra arbejde eller ude at gå med hunden, og så har folk været heldige at se den der, siger han.

Meteorens bane er kendt

Ud fra observationer i Hobro, Kolding og København kan man bestemme ildkuglens vej gennem atmosfæren relativt præcist. Ifølge stjerneskud.info, ser det indtil videre ud til at meteoren har bevæget sig ind i atmosfæren over det sydlige Sverige, og dernæst bevæget sig nordøstpå indtil den til sidst er brændt op. Meteoren havde en fart på omkring 15 km/s. Flere seere beretter til TV 2 VEJRET om et grønligt skær, da meteoren brændte op.

Bugner med seerhenvendelser

Den mystiske ildkugle har fået TV 2's seere og læsere til at skriver om deres oplevelser til 1234@tv2.dk. 

Randi Hansen skriver:

- Halløjsa. Jeg kan se, at der er flere, der har set en ildkugle på himlen. Det har jeg også. Det må være lige omkring 18.30. Jeg har set den i Dalmose, 15 kilometer syd fra Slagelse. Et fantastisk syn. Det lignede et kæmpe stjerneskud der var længe på himlen. Dette var bare lige til en orientering.

Daniel skriver:

- For en time siden, så jeg en kraftig lysende blå kugle fare hen over himlen. Muligvis det var en meteor. Helt blå - ikke blinkende - stærkt blåt skær. Den strøg hen over Nørrebro fra syd mod nord og lyste så kraftigt at Ægirsgade blev badet i blåt lys et kort øjeblik! Har I fået andre rapporter ind om det samme?

- I bliver nødt til at tjekke op på, hvad den enorme ildkugle, der fløj over himlen ca. 18:30, var. Jeg var selv på vej til bussen, da jeg sammen med en del andre mennesker ved Østerbro så, at en kæmpe ildkugle fløj over himlen. Jeg var sikker på, at der ville lyde et kæmpe brag, dog var det ikke tilfældet. Aldrig har jeg set noget så vildt, skriver Dea Cosmus.

- Jeg så et kraftigt lys flyve mod jorden nordøst fra Bentzonsvej Frederiksberg. Det så ud til at være brændt op, mens jeg så det. Det var ikke længe, jeg havde at se det, men jeg tænker, at I muligvis også får andre, der skriver, lyder det i en mail fra Bo Salomonsen.

- Jeg var ude at gå med min veninde ved halv syv-tiden, og der så vi pludselig en flyvende ildkugle med høj fart ret tæt på os, og vi undrer os nu over, hvad det kan være, skriver Kia Kristensen.

- Jeg fik ikke billede af det - men en kæmpe ildkugle fløj hurtigt over Greve mandag aften ved 18:30 tiden og blev mindre og mindre, og til sidst var den væk, imens den styrtede nedad med mange kilometer i timen. Nåede desværre ikke få et billede eller noget, håber der er andre, der så det også - virkelig et smukt syn, men samtidig underligt, fordi hvad er det og hvad skete der, spørger en borger, som ikke har skrevet sit navn.

Har du billeder af ildkuglen, så send dem til 1234@tv2.dk.