Vejr

Ny prognose: Her falder vinterens første sne

Vinterens første sne er på vej mod Danmark - og den kan falde allerede natten til søndag.

Definitioner af nedbørtyper: Sne, tøsne, slud, isslag, hagl og regn

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer

Barsk vintervejr med sne og kraftig blæst er på vej mod Danmark. Snevejret rammer Nordjylland natten til søndag, hvor vinterens første sne vil falde.

Vinden går natten til søndag i nordøst i Nordjylland, og dermed strømmer kold luft frem fra Skandinavien. Det får gradvist nedbøren til at gå over i sne.

I løbet af søndagen breder kulden og sneen sig sydpå, så man i større dele af landet også kan blive ramt af vintervejr. 

Mandag bliver det gradvist koldt og blæsende i hele landet med mulighed for snebyger mange steder.

Vejrkort viser hvor sneen vil falde

Her på TV 2 VEJRET følger vi vejrudviklingen nøje og opdaterer løbende vejrkortene, du kan se herunder.

Vejrkortene viser, hvor der ifølge TV 2 VEJRETs prognose kan falde sne. Kortene viser udelukkende den del af nedbør, der ifølge prognosen falder som sne.

Søndag kl. 01-07:

Søndag kl. 07-13: 

Søndag kl. 13-19: 

Søndag kl. 19 til mandag kl. 01: 

Mandag kl. 01-07: 

Mandag kl. 07-13: 

Vinterens første sne - gennem tiderne

 1. 2018

  1. Snevejr flere steder i Jylland

   Efter kold luft fra nordøst blæste ned over Danmark gav byger dannet over Kattegat og Skagerak natten til den 28. oktober vinterens første sne i den nordlige og østlige del af Jylland.
   Det var det tidligste snevejr siden 2012.
   Senere på morgenen faldt sneen flere steder i Jylland, på Vestfyn og i Nordvestsjælland. 

 2. 2017

  1. Lokalt snefald i Nordsjælland

   I 2017 skulle vi ligesom i 2008, 2013 og 2015 hen til 21. november for at få vinterens første sne. Denne gang kom den dog i ganske beskedne mængder, da en ensom snebyge tidligt om morgenen drev ind over Nordsjælland fra Kattegat og gav lidt sne i et smalt bælte fra Ålsgårde til Helsingør.

 3. 2016

  1. Snevejr i Vendsyssel

   Vinterens første sne i 2016 kom relativt tidligt allerede 6. november. En iskold nordøstenvind med vindstød af stormstyrke kombineret med et nedbørområde over den nordlige del af Jylland var ingredienserne i vinterens første snevejr, som TV 2 VEJRET fulgte time for time.

 4. 2015

  1. Historisk kraftigt snefald på Sjælland

   Vinterens første sne i 2015 var historisk i den forstand, at det var usædvanligt kraftigt - både for et første snefald og for november generelt. 

   Den allerførste sne faldt i Nordsjælland midt på eftermiddagen, da et lille lavtryk under udvikling over Østersøen sendte et nedbørområde op over de østlige egne, samtidig med at kold og relativ tør luft strømmede frem til Danmark fra nordøst.

   I aftentimerne gik nedbøren mere og mere over i sne på Sjælland, og i et bælte fra Nordsjælland ned over området omkring Roskilde til vest for Køge faldt der i løbet af natten til 22. november op mellem 50 og 60 cm sne. Videoen ovenfor er optaget i Roskilde mellem kl. 22.00 og 23.00 lørdag aften. Også i Thy og Hanherred blev man ramt af kraftige snebyger om aftenen.

   TV 2 VEJRET fulgte den første sne minut for minut - og den 22. november kom sneen også til både Fyn og den østlige del af Jylland. Snevejret om aftenen og natten til den 22. november er det kraftigste 'første snefald' i vejrhistorien og det kraftigste snevejr i november siden 1971. 

 5. 2014

  1. Snevejr i Nordjylland

   Ikke siden 2000 er den første sne faldet så sent som i 2014, da der efter et lunt efterår 11. december trak kulde ned over landet - og da byger fra Nordsøen nåede ind over den nordlige del af Jylland, var bygerne med sne.

   Bygerne, der var kraftige og med torden, ramte især Vendsyssel og Himmerland. Og sneen faldt ved temperaturer lige over frysepunktet. I Aars i Himmerland faldt temperaturen under vinterens første snevejr til blot 0,2 graders varme.

 6. 2013

  1. Snevejr i Øst- og Midtjylland

   I 2013 skulle man vente relativt længe på sneen. De første fnug faldt sidst på natten og tidligt om morgenen 21. november i Øst- og Midtjylland.

   Især i Midtjylland faldt der stedvis så meget sne, at landskabet blev hvidt - og i alt blev det til ca. et par centimeter, da den første sne faldt.

   Sneen kom i forbindelse med byger dannet over Kattegat. Et lavtryk over Østersøen sendte kold luft fra nordøst ned over Danmark og bygerne drev ned mod Østjyllands kyster og videre ind over den nordlige og centrale del af Jylland.

   Ved kysterne var det lige over frysepunktet, men inde over land var det koldt nok til at nedbøren faldt som sne, der blev vinterens første.

 7. 2012

  1. Snevejr i Nordøstjylland

   I 2012 faldt den første sne tidligt. Allerede 25. oktober om aften begyndte det at sne i den nordøstlige del af Jylland - og i løbet af natten faldt der også sne flere andre steder i Jylland - og senere også på Sjælland.

   Den første sne kom, da iskold arktisk luft om aftenen 25. oktober trængte ned fra nord og gav anledning til, at der hen over både Skagerak og Kattegat blev dannet byger, som trak ned over både Jylland og Sjælland.

 8. 2011

  1. Snevejr i Østjylland

   I 2011 skulle man vente længe på sneen. Først natten til 4. december dalede de første fnug fra himlen ned over landet. Det var det seneste første snefald i mindst otte år.

   Det skete langs Den Jyske Højderyg i Østjylland, hvor man blandt andet i Klovborg, i Yding, i Skanderborg og på Ejer Bavnehøj kunne se sneen lægge sig på jorden.

   Det var snebyger, der i en kold polar luftmasse trak med den hårde vestenvind ind over landet. Til aften fik man også sne på jorden andre steder i Jylland.

 9. 2010

  1. Snevejr i Midtjylland

   I 2010 faldt den første sne i Midtjylland i de tidlige morgentimer så tidligt som 21. oktober.

   Snevejret er det tidligste i syv år, og senere fik også dele af Vendsyssel og Sønderjylland sne, da byger fra Nordsøen dannet i kold polarluft trak ind over Jylland.

 10. 2009

  1. Snevejr i Sønderjylland

   I den snerige vinter 2009/2010 faldt den første sne i Sønderjylland 4. november.

   Sneen kom i forbindelse med et frontsystem, der nærmede sig fra sydvest, mens tør og kold luft fra sydøst strømmede op over Danmark.

   Første sted sneen faldt var i Frøslev nær grænsen om formiddagen - men senere fik også Fyn og Sjælland del i vinterens første sne.

 11. 2008

  1. Snevejr i Vestjylland

   I 2008 faldt vinterens første sne natten til 21. november.

   Vinterens første sne kom i forbindelse med et kuldefrembrud fra nord, da snebyger fra Nordsøen drev ned over den vestlige del af Jylland og gav hvide veje, græsplæner og marker.

   De første meldinger om sne kom omkring midnat fra Vest- og Midtjylland, hvor lette snebyger gav vinterens første sne.

   Det er det seneste vi her i Danmark har oplevet vinterens første sne i mindst fem år.

 12. 2007

  1. Snevejr i Nodøstsjælland

   I 2007 faldt vinterens første sne 10. november. Det skete i Nordøstsjælland efter et stormlavtryk havde passeret landet.

   Her blev man ramt af snebyger dannet ned gennem Kattegat, da kold luft fra nord strømmede ned over landet.

   Den første sne lagde sig i et 3-4 cm tykt lag.

 13. 2006

  1. Snevejr i Nordjylland

   I vinteren 2006 faldt den første sne tidligt. Et stormlavtryk sendte 1. november kold luft fra nord ned over Danmark, og i store dele af landet gik nedbøren over i sne.

   Først skete det i Vendsyssel, hvor man først så sneen falde. I løbet af dagen faldt der dog mest i den østlige del af Jylland, hvor man fik op til 5 cm sne.

 14. 2005

  1. Snevejr i Vendsyssel

   Vinterens første sne i 2005 faldt 16. november, da kold polarluft strømmede ned over Danmark fra nordvest. I den forbindelse blev der dannet byger - og det var dem der gav vinterens første sne.

   Den første sne oplevede man i Vendsyssel i morgentimerne, men i løbet af dagen faldt der flere steder i landet snebyger.

 15. 2004

  1. Snevejr i Vendsyssel

   I 2004 faldt vinterens første sne 17. november i Vendsyssel.

   Flere steder i landet faldt der slud og tøsne, men i den centrale del af Vendsyssel lagde sneen sig på jorden og gav dermed vinterens første sne.

 16. 2003

  1. Tidligt snevejr

   I 2003 faldt den første sne over Danmark allerede 19. oktober.