For 10 år siden: Storm og vinterkulde ramte Danmark som med et øksehug
Det er i dag 10 år siden et voldsomt kuldefrembrud ramte Danmark som med et øksehug, da storm og sne fejede over landet
Et af de voldsommere kuldefrembrud i nye dansk vejrhistorie oplevede vi for ti år siden, da iskold luft fra nord den 1. november 2006 trængte ned over Danmark - og gav den første sne, storm i Kattegat og omfattende oversvømmelser i de indre danske farvande.
Ramte Danmark som med et øksehug
Det hele begyndte allerede natten til den 1. november i de nordligste egne, hvor kold luft fra nord kom tromlende ned mod Danmark. I Nordjylland og i den nordlige del af Kattegat gik vinden inden for ganske kort tid fra en let vestenvind til stormende kuling fra nord.
Med sig havde nordenvinden iskold luft, der ramte Danmark som med et øksehug - og bredte sig sydover med blæst og vintervejr.
I løbet af formiddagen gik nedbøren i store dele af landet over i sne - og især Jylland sneede det ganske kraftigt en stor del af dagen.
I Østjylland oplevede man på et halvt døgn, at temperaturen faldt fra 13,1° den 31. oktober om eftermiddagen til -0,5° den 1. november om formiddagen.
Storm med vindstød nær orkanstyrke
Den kraftige blæst fra nord nåede ned gennem Kattegat op på stormstyrke, da man på Anholt målte 26 m/s, mens et vindstød ved Gilleleje i Nordsjælland nåede op på 32 m/s, der er meget tæt på orkanstyrke.
Den kraftige blæst lukkede Storebæltsbroen, mens mange færgeafgange i hele landet blev aflyst.
Som det kan ses på billedet ovenfor var der god grund til det - her er det færgen mellem Søby på Ærø og Mommark på Als der gik på grund.
Stormen blev den kun tredje nordenstorm, der har ramt Danmark siden 1891.
Stormen gav ekstremt højvande
Den kraftige og vedvarende nordenvind sendte vand fra den nordlige del af Kattegat ned gennem de danske farvande - og da vinden hele vejen fra Den Botniske Bugt og ned gennem Østersøen også var i nord, så steg vandstanden i de danske fjorde og ned gennem både Lille- og Storebælt samt i Øresund stedvis til to meter over dagligt vande.
Fredericia, Horsens, Vejle, Kalundborg, Korsør, Skælskør, Nyborg, Odense, Bogense, Middelfart og flere andre steder var ramt af oversvømmelser, der efterfølgende blev betegnet, som en såkaldt 100-års-hændelse, og det kan meget vel have været det kraftigste siden den historiske stormflod i 1872.
Blev efterfulgt af kulde og sne
I løbet af natten til den 2. november lagde vinden sig i store dele af landet - men kold polarluft lå hen over Danmark og gav en iskold morgen med temperaturer ned til -6,7 grader i Midtjylland.
I den kolde luft, der endnu strømmede ned over landet, blev der hen over Kattegats lune havvand dannet kraftige snebyger, som gav Sjælland rigtigt vintervejr den 2. november - dagen derpå...